Terug naar overzicht

5 sleutelmomenten in de historie van de WK's cyclo-cross.

De komende dagen kijken we terug op sleutelmomenten in de historie van de wereldkampioenschappen cyclo-cross, zo vlak voor de editie van dit seizoen, komend weekend in Valkenburg.

1. Modder & behendigheid

De wereldkampioenschappen cyclo-cross horen bij de meest veeleisende evenementen op de sportkalender. Om de regenboogtrui te winnen, heb je oneindig veel behendigheid, evenwicht en kracht nodig. Gedurende de hele race rijden de crossers op hun absolute limiet. Het vraagt het uiterste van henzelf en van hun uitrusting. In en uit de bochten sprinten, over de heuvels knallen en aanvallen op de hellingen, het is continu schakelen en remmen in modder en zand. Elke keer moet de fiets van de renner perfect werken. Het is prachtig als dit allemaal samenkomt op dat ene moment.

 

2. Van Apeldoorn naar Valkenburg

De wereldkampioenschappen cyclo-cross in Valkenburg zijn de achtste in Nederland, sinds de allereerste editie in 1950. Het eerste WK in Nederland was in Apeldoorn in 1971, waar Erik De Vlaeminck (de oudere broer van Roger) won er zijn vijfde van in totaal zeven regenboogtruien. Andere Nederlandse edities waren in Oss ('84), Gieten ('91), Sint-Michielsgestel ('00), Zeddam ('06) en Hoogerheide ('09 en '14).

 

3. Van der Poel

In 1996 werd Adrie van der Poel de derde Nederlander die het goud won op de wereldkampioenschappen cyclo-cross. Dat gebeurde in Montreuil, Frankrijk. In Valkenburg heeft zijn zoon Mathieu goede papieren om zijn tweede gouden medaille te winnen en om de tweede te worden die dat op zijn eigen grond kan doen. Richard Groenendaal was de eerste, toen hij in 2000 in Sint-Michielsgestel de beste was.

4. Sven Nys

De meest vooraanstaande veldrijder van zijn generatie, misschien wel aller tijden, Sven Nys had gemengd succes op de wereldkampioenschappen. Hij won twee keer, in Sankt Wendel (Duitsland) in 2005 en in Louisville (Verenigde Staten) in 2013. Na de overwinning in Louisville, zei Nys dat zijn carrière compleet was. Tegen die tijd was hij 36 en een nieuwe generatie crossers maakte hun aanwezigheid kenbaar. De winnaar van de bronzen medaille in de onder-23 race op die koude, besneeuwde dag was Wout Van Aert. Gedurende zijn illustere carrière werd Nys gesteund door Shimano en hij is blijven werken met Shimano in zijn nieuwe rol als teammanager voor de Telenet Fidea Lions.

5. Schijfremmen

Twee jaar geleden zag men de introductie van schijfremmen in het CX-peloton. Pauline Ferrand-Prevot en Mathieu van der Poel namen onmiddellijk het goud mee naar huis met dit krachtiger, preciezere alternatief voor conventionele remmen, waardoor ze meer manoeuvreerbaar waren en later konden remmen dan hun tegenstanders op de heuvelachtige omloop van Tabor. 

Gerelateerd artikel