Terug naar overzicht

5 tips voor het vinden van het perfecte zadel

Optimaal genieten van je fietsrit zonder last van zadelpijn. Lees hier de vijf tips voor het vinden van het perfecte zadel.

Hoe vind ik het perfecte zadel? Dat is een vraag die elke fietser zal herkennen. Want of je nu van mountainbiken, wegwielrennen of triatlons houdt, iedereen wil comfortabel en pijnloos rijden en het maximale uit zijn fiets halen. Wij helpen je op weg met 5 tips om jouw ideale zadel te vinden.

1. Vind het zadel met de juiste vorm

Niemand is hetzelfde. Daarom zijn er ook zo veel zadels te koop. De vorm van je zadel hangt allereerst af van je sekse. Doorgaans zitten dames fijner met een wat breder, specifiek dameszadel.

De vorm van je zadel hangt ook af van het type fietssport dat jij beoefent. Race jij onder extreme omstandigheden, bijvoorbeeld downhill? Dan heb je een ander type zadel nodig dan een mountainbiker die een zo licht mogelijk zadel wil, of een wielrenner die soms urenlang in het zadel zit. Ga bij het vinden van het juiste zadel daarom gericht op zoek naar een zadel dat past bij de discipline van jouw voorkeur. 

2. Houd rekening met je flexibiliteit en jouw houding op de fiets

Test je flexibiliteit. Dat doe je door op de grond te gaan zitten en te kijken hoe ver je kunt reiken met je handen. Hoe ver kom je? Lukt het je nauwelijks om voorover te buigen? Dan ben je niet flexibel. Kun je je tenen aanraken? Dan ben je juist zeer flexibel. Zit je er wat tussenin en ben je flexibel. Mensen die wat minder flexibel zijn hebben de neiging te schuiven op hun zadel. Een boller zadel biedt uitkomst. Een flexibele fietser zit wat stabieler op de fiets en zit vaak beter op een vlak zadel dat bewegingsvrijheid geeft. De zeer flexibele fietser is vaak juist gebaat bij een licht gebogen zadel.

Of je lekker op je fiets zit hangt ook voor een groot deel af van je houding. De ene fietser zit graag wat meer rechtop, de andere juist veel sportiever of juist zo aerodynamisch mogelijk. Hoe verder je naar voren buigt, hoe meer druk er op de voorkant van je zitvlak komt te staan. Dat kan een doof of pijnlijk gevoel veroorzaken. Kies een zadel dat past bij jouw fietshouding en de druk op cruciale plekken verlicht. Zo voorkom je zadelpijn.

3. Meet de breedte van je zitbotjes

Zadels zijn er in verschillende breedtes. Als je weet welk type zadel je zoekt en in welke houding jij op de fiets zit, dan kun je een zadel uitkiezen. Let er daarbij op dat zadels vaak in verschillende breedtematen worden verkocht. Hoe breed jouw zadel moet zijn, wordt bepaald door de breedte van je zitbotjes. Door deze op te meten weet je precies welke maat zadel je het beste kunt kopen. Het meten van de breedte van je zitbotjes is gemakkelijk. De betere fietsenwinkel heeft er handige tools voor. Hier vind je PRO Bikegear dealers.

4. Zet het zadel op de juiste hoogte

Nu je het perfecte zadel hebt gevonden, is het zaak het zadel op de juiste hoogte in te stellen. Dat leidt namelijk tot een efficiëntere pedaalslag en voorkomt het ontstaan van vervelende klachten. De juiste zadelhoogte is zo belangrijk, dat we je adviseren een professionele bikefitting te laten doen door bikefitting.com. Zij meten snel en nauwkeurig je binnenbeenlengte zodat je zeker weet dat je de juiste instelling hebt gekozen!

5. Zadelstand

Zorg dat je zadel horizontaal staat. Staat je zadel teveel met de punt naar boven of naar beneden, dan kun je last krijgen van druk op ongewenste plekken. Staat je zadel te ver naar voren, of juist heel ver naar achteren, dan kun je last krijgen van je nek, onderrug, of je armen. Als je je pedalen op gelijke hoogte brengt en een loodlijntje vanaf je knie naar beneden laat hangen, dan staat je zadel goed als de loodlijn langs de as van je pedaal valt. Je kunt met het voor- of achteruit zetten van je zadel spelen. Let er wel op dat je geen grote veranderingen doorvoert, maar slechts kleine wijzigingen in je houding aanbrengt.

Wil je graag hulp bij het minutieus afstellen van je fiets? Dan raden we je een Bikefitting aan. Veel professionele atleten gingen je voor. In een uitgebreide dynamische fitting wordt tot op de millimeter nauwkeurig jouw ideale fietspositie bepaald.

Vind jouw perfecte zadel met de PRO ZADEL SELECTOR!

Om je te helpen in jouw zoektocht naar het perfecte zadel heeft PRO Bikegear een speciale Zadelselector gemaakt. Met behulp van een paar eenvoudige vragen vind je het zadel dat goed bij je past. Toch niet tevreden? PRO biedt een 30-dagen-100%-geld terug garantie. Je kunt het zadel terugbrengen naar de winkel en je krijgt je geld terug. Probeer het direct

En niet vergeten: een goede broek

Een laatste belangrijke tip: draagt een goede fietsbroek. Je kunt het perfecte zadel gevonden hebben, maar toch nog last hebben als je geen goede fietsbroek draagt. Een goede fietsbroek sluit écht goed aan, heeft geen vervelende naden en is van antibacteriële stof gemaakt. Dames kopen idealiter een speciale dames fietsbroek.

Veel fietsplezier!

Gerelateerd artikel