Terug naar overzicht

Beginnen met fietsen: 6 tips van Bruno Bobbink

Fietsen is populairder dan ooit en onze ambassadeur Bruno Bobbink snapt heel goed waarom. Je kan de klok er haast op gelijk zetten, wanneer de zomer voor de deur staat begint z'n mailbox vol te lopen met vragen over beginnen met fietsen. En da's niet zo gek want alhoewel we in Nederland allemaal kunnen fietsen, komt er toch een hoop bij kijken als je wielrennen als sport wilt beoefenen. Dus daarom geeft Bruno je 6 tips om je op gang te helpen bij het beginnen met fietsen.

Tip 1: Je boodschappenlijst

Waar moet je aan denken als je wil beginnen met fietsen? Ik geef je een boodschappenlijstje. Nummer één op de lijst is uiteraard de fiets, maar waar moet je verder aan denken

1. Fiets
Vraag bij het kopen van je fiets advies bij een vriend of bekende die al wat langer fietst, die kunnen je helpen bij het kopen van een fiets die het beste bij je past. Of ga naar een Shimano Service Center bij jou in de buurt, daar weten ze er álles van.

2. Helm
Wil je niet scheef worden aangekeken als je je eerste ritjes maakt, dan kun je niet zonder helm. Als je de do's and don'ts van het dragen van een helm volgt, fiets je er hoe dan ook gesoigneerd bij.

3. Kleding
Na je eerste ritten zal je er achter komen dat zo’n zadel wel erg hard is en alles nog best wel wappert. Nu weet je in ieder geval wat je kunt vragen voor je volgende verjaardag: nieuwe fietskleding, zoals een fietsbroek met zeem! Check de site van PEARL iZUMi voor mooie opties.

4. Fietsschoenen
Fietsen wordt nóg leuker met professionele fietsschoenen, bijvoorbeeld met een BOA-sluiting, waarmee je je geen zorgen hoeft te maken over een goede pasvorm.

5. Pedalen
Zeg je schoenen, dan zeg je pedalen. In het begin misschien even wennen, maar met klikpedalen kun je jouw kracht veel beter kwijt. Shimano heeft verschillende soorten schoenplaatjes, die je kunt herkennen aan de kleuren geel, blauw en rood.

6. Fietsbel
Zeker in de zomer kan het druk zijn op de fietspaden. Met een bel kun je laten weten dat je eraan komt!

7. Verlichting
Ga je een lange tocht maken en kan het laat worden of wil je gewoon beter zichtbaar zijn op de fiets? Dan is een fietsverlichting ideaal. Ook overdag ben je hiermee extra zichtba

Beginnen met fietsen? Denk dan zeker aan een helm en schoenen.

Tip 2: Doe een bikefit

Het beste is om voordat je een fiets koopt een bikefit te doen. Een bikefit is een beetje te vergelijken met het laten opmeten van je ogen bij een opticien, je koopt ook geen bril zonder dat je weet welke sterkte je nodig hebt. Bij een bikefit wordt je lichaam opgemeten en wordt er gekeken welke maat fiets het beste bij jou past. Dit kan bijvoorbeeld bij bikefitting.com.

Tip 3: Verzamel fietsvrienden om je heen

Fietsen kun je prima alleen doen, maar het is ook een zeer sociale sport. Verzamel dus fietsvrienden om je heen die het leuk vinden om eens een rondje met je te maken. Iedereen heeft wel een fietsende buurman, oom of vriend en die vinden het prachtig om je wegwijs te maken in de mooie wereld van het fietsen.

Mocht je niemand kunnen vinden probeer dan of je je in de buurt kunt aansluiten bij een toerclub of kijk op sociale media of er mensen zijn die actief zijn op de fiets. De meeste van mijn fietsvrienden zijn lid van de lokale club, maar één van mijn beste fietsmaatjes heb ik ontmoet op instagram. 

Het is áltijd leuker om met je fietsvrienden op pad te gaan.

Tip 4: Gebruik je telefoon

En dan bedoel ik niet letterlijk gebruik je telefoon op de fiets, maar er zijn allerlei apps die het fietsen leuker maken. Met Strava kun je bijvoorbeeld al je ritten bijhouden en weet je precies hoeveel je fietst en hoe hard. Daarnaast kun je gebruik maken van Komoot om routes te bouwen als je je omgeving nog niet zo goed kent.

Tip 5: Voeding

Over voeding tijdens voor en na het fietsen valt een hoop te schrijven en daar kun je mooi onderzoek naar doen als je wat meer gaat fietsen. Voor een beginner is het vooral belangrijk dat je voldoende drinken en voeding meeneemt op de fiets. Ga je twee uur fietsen, neem dan bijvoorbeeld minimaal een banaan en twee mueslirepen en een bidon sportdrank mee. Even pauzeren met een koffie en een punt appeltaart kan uiteraard ook! 

TIP 6: Training

Als je begint met fietsen, maak je dan niet te druk over training. Begin met kleine rondjes en bouw langzaam op tot grotere avonturen. Wil je snel vooruitgang zien in je prestaties dan is het wel verstandig om minimaal 3x in de week op de fiets te zitten. Hulp nodig? Denk dan eens aan de Fondo-app van de KNWU, daarmee ben je zo op weg!

Bruno Bobbink ken je misschien beter als Fietsbenen, zoals-ie op Instagram bekend staat.

Bruno volgen? Dat kan!

Wil je meer weten over Bruno Bobbink? Hij staat beter bekend als Fietsbenen en volgen kun je hem op Instagram, YouTube of Facebook.

Gerelateerd artikel