Terug naar overzicht

CX-etiquette: Een handleiding voor fans over de cross

Als het de eerste keer is dat u de cross bezoekt, bereid u dan goed voor. Hier zijn enkele tips waarmee u al snel een echte kenner van de cross wordt!

1.

Cyclo-cross is een hele intensieve en zware sport. Vooral voor wie achterop ligt, weet dat hij of zij weinig kans meer heeft en toch door moet. Dus laat u horen voor alle deelnemers! Zingen, roepen, schreeuwen, rammelen met een oude koebel, het wordt allemaal gewaardeerd en u blijft er warm bij!

2.

Wees op tijd zodat u vooraf bij de teams kunt kijken hoe de deelnemers zich opwarmen op de rollerbanken. Hier kunt u langs de verschillende teams wandelen en het verschil zien in uitrusting tussen de luxe campers van de grote kampioenen (met hun foto groot op de buitenkant) en de wat onooglijke wagens van de kleinere teams (compleet met bloemetjesgordijnen en vol met reservewielen om de gammele uitstraling te benadrukken).

3.

Leer de voornamen van de deelnemers. Zo pas je goed bij de vele fans die elke rijder benaderen als een goede vriend of familielid; van Mathieu en Sanne tot Corne, Laurens, Kaitlin en Sophie. 

4.

Draag waterdichte laarzen/schoenen. Maak u geen zorgen als deze 3 maten te groot zijn en u er niet uitziet, u zult ons naderhand dankbaar zijn. Zorg dat ze wel wat profiel hebben, want met twee dienbladen met Jupiler en wat patatjes voor uw vrienden wilt u niet uitglijden.

5.

Loop langs de route, dan ontdekt u de plekken waar de wedstrijd gemaakt of bepaald kan worden. Van technische bochten en obstakels waarover gesprongen moet worden tot de mogelijke chaos van steile modderheuvels of moeilijk te nemen trappen. Als u dat alles vanuit verschillende hoeken bekijkt snapt u de sport beter en krijgt u er nog meer respect voor.

6.

Klaag tegen vreemden om u heen over de supporters in de VIP-tent, want zoals iedereen weet staan de echte fans buiten in de kou, besmeurd met modder en mayonaise, te schreeuwen en te drinken om warm te blijven!

Gerelateerd artikel