Terug naar overzicht

E-MTB TERMINOLOGIE

Leer de E-MTB terminologie kennen met behulp van deze handige uitleg.

Zelfs degenen die de fietstaal vloeiend spreken, die een SLX van een XTR kunnen onderscheiden, kunnen zelfs nog wat kennis te kort komen op E-MTB gebied.

De technologie van e-bikes heeft zich in een razendsnel tempo ontwikkeld. Niet verwonderlijk dus dat zelfs degenen die met één oogopslag zien hoe duur een fiets is, hoeveel hij weegt en hoe de onderdelen moeten worden onderhouden, nog wat onzeker zijn als het gaat om het aanschaffen van een nieuwe generatie e-onderdelen. Hier volgt basisinformatie over de terminologie van E-MTB, in alfabetische volgorde.

AMP-UREN

Amp-uren (Ah) is een meeteenheid voor de accucapaciteit, dus hoe meer beschikbare Amp-uren, hoe langer elke laadcyclus duurt. Goede kwaliteit E-MTB accu’s bieden tussen de 11 en 14Ah.

LAADCYCLUS

Ontladen en opnieuw laden van de accu. De weergegeven accuduur wordt over het algemeen uitgedrukt in laadcycli, dus een accu met 1000 laadcycli kan 1000 keer herladen worden. Hoewel de capaciteit in de loop van de tijd wel iets afneemt, zouden 1000 laadcycli over het algemeen genoeg moeten zijn voor jaren gebruik.

NAAFMOTOR

Hiermee wordt een e-bike bedoeld waarbij de motor in een naaf zit, en vaak in het achterwiel.

LITHIUM-ION ACCU

Er zijn veel verschillende E-MTB accu’s beschikbaar, maar Lithium-ion (of Li-ion) accu’s presteren over het algemeen het best, zijn licht en hebben de langste levensduur. Lithium-ion accu’s worden gebruikt in een breed scala oplaadbare apparaten, inclusief mobiele telefoons en camera’s. 

MID-DRIVE MOTOR

Ook wel een trapasmotor of bottom bracket genoemd. Deze motor bevindt zich in het midden van de trapas, en dus niet in de naaf. Dit wordt bij E-MTB’s steeds vaker gedaan, aangezien het laag en centraal verdeeld gewicht biedt, een intuïtief fietsgevoel, en eenvoudige wielverwijdering, vergeleken bij naafmotoren.

MODUS A

Het niveau van gemotoriseerde steun geleverd door een pedaal-ondersteunde E-MTB, geselecteerd door de fietser met een schakelaar op het stuur en weergegeven op een display op het stuur. Shimano STEPS E8000, bijvoorbeeld, biedt drie fietsmodi: Eco, Trail en Boost.

NEWTON METER (NM)

Een meeteenheid voor torque of aanhaalkracht, de kracht die toegepast wordt om rotatie teweeg te brengen (zie Koppel).

PEDAL-ASSIST

Pedaal-ondersteunde e-bikes voelen de torque of cadans van de fietser en reageren door het vermogen te verhogen. Ze zijn anders dan e-bikes met elektrische hendel, die meer op brommers lijken, en waarbij je niet hoeft te trappen. Pedaal-ondersteunde E-MTB’s bieden een natuurlijk fietsgevoel, zijn in de meeste landen geclassificeerd als fietsen, en zijn het meest voorkomende type E-MTB dat wordt geproduceerd door de grootste fietsfabrikanten.

VERMOGEN

Gemeten in watt (W), dit is de hoeveelheid arbeid die een e-bike systeem kan leveren. De meeste pedaal-ondersteunde systemen die verkocht worden in Australië zijn door de wet gebonden aan 200 tot 250W. Hoe meer watt, hoe krachtiger het systeem. Eén paardekracht is 750W (zie Watt).

Q FACTOR

In andere woorden, de afstand tussen de pedalen evenwijdig aan de trapas. Op mid-drive E-bikes en E-MTB’s is de Q-factor in het verleden breder geweest om motoren te ondersteunen. Nu bieden systemen als Shimano STEP dezelfde Q-factor als standaard mountainbikes.

BEREIK

De afstand of tijdsduur van een accu onder alle omstandigheden. Het bereik wordt bepaald door de accucapaciteit, en beïnvloed door het totale gewicht van de fiets en de fietser, het terrein (heuvelachtig, vlak, bergafwaarts), en de fietsmodus. Het bereik wisselt afhankelijk van deze omstandigheden, en wordt meestal tijdens het fietsen weergegeven op een computer op het stuur.

SUPPORT-RATIO

Bij pedaal-ondersteunde E-MTB’s is dit het percentage pedaalinput van de fietser die wordt geleverd door de motor. Dit wisselt in de verschillende standen. Een lage modus bijvoorbeeld ondersteunt 70% van de pedaalkracht van de fietser, terwijl een hoge modus wel 250% ondersteunt. Accu’s gaan langer mee bij lagere support-ratio’s.

TORQUE

Gemeten in Newton meters (Nm), torque is een krachtmeeteenheid die wordt toegepast om rotatie te bewerkstelligen. Koppelspecificaties voor E-MTB’s (bijvoorbeeld, 70Nm) verwijzen naar de maximale kracht die door de motor toegepast kan worden op het achterwiel.

VOLTAGE

Eenvoudig gezegd verwijst deze term naar het mogelijke vermogen van een accu naar de motor, vergelijkbaar met de manier waarop water onder druk door een slang stroomt.

LOOPONDERSTEUNINGSMODUS

Een low-power modus om te ondersteunen als je de fiets de trap op begeleidt of scherpe bochten neemt bijvoorbeeld.

WATT

Een belangrijke meeteenheid voor het vermogen dat door een systeem wordt gegenereerd en, samen met voltage, bepaalt hoe snel een E-MTB kan gaan.

WATT-UREN

De meeteenheid voor de algemene accucapaciteit die verkregen wordt door de Amp-uren met de voltage te vermenigvuldigen (en dan afgerond naar 50 of een ander tiental). Dus, een accu met een nominale spanning van 36V en 14Ah heeft een capaciteit van 500Wh (36x14=504).

Gerelateerd artikel