Terug naar overzicht

Het juiste MTB-pedaal vinden

Of je nu een beginnend mountainbiker of doorgewinterde expert bent, je hebt vast nagedacht over de voordelen van het gebruik van clipless pedalen ten opzichte van vlakke pedalen. Er zijn vele meningen over wat de juiste keuze is, maar zoals veel van dit soort vragen is het geen zaak welke de beste is, maar welke de beste is voor jou

Henrique Avancini - PD-M9100

Als je pedalen gaat kopen, stel jezelf dan de vraag wat voor soort rijder je bent en over welk soort terrein je doorgaans rijdt. Shimano biedt een ruime keuze van zowel SPD ”clipless” pedalen en vlakke pedalen die voldoen aan de eisen van alle soorten rijders. Of je nu pedalen wenst met een grotere basis en lange pinnen om je voet op de plaats te houden of een minimalistisch ontwerp waar modder geen vat op heeft, de pedalen van Shimano zetten de toon op het gebied van prestatie. 

Wat is Shimano SPD?

Shimano Pedaling Dynamics, of SPD, pedaaltechnologie is ontwikkeld om te voldoen aan de eisen van de verschillende mountainbikestijlen. Het was het eerste breed geaccepteerde clipless pedaal- en schoenplaatjessysteem voor mountainbikes en blijft de graadmeter voor de pedaaltechnologie, nu 25 jaar later. Shimano’s SPD-systeem verhoogt de krachtoverdracht en verbetert de rijstabiliteit door pedaal en schoenbuitenzool te integreren in een enkel, uniform systeem. Je kan er gemakkelijk op lopen dankzij het verzonken schoenplaatje en het nieuwe pedaalontwerp helpt modder af te voeren voor soepel gebruik onder alle omstandigheden. Sinds het ontstaan in 1990 is het SPD-pedaal uitgebracht in diverse modellen, waaronder de lichtgewicht en racegeoriënteerde Shimano XTR-pedalen, het stevige SAINT Downhill-model en het Click’R-systeem dat geschikt is voor beginners.

Wat is het verschil tussen vlakke en clipless pedalen?

Vlakke pedalen worden soms platformpedalen genoemd en bieden een breed, vlak gebied voor je voeten. Hoewel deze pedalen gebruikt kunnen worden met normale schoenen, geven veel gebruikers van vlakke pedalen de voorkeur aan specifieke mountainbikeschoenen met rubberen zolen om de grip te verstevigen. Shimano gaat nog een stap verder met vlakke pedalen en schoenontwerpen die samen als systeem werken, met een grotere verbondenheid tussen het pedaal en de schoen en daardoor meer grip.

De term ‘clipless pedaal’ is wat misleidend en kan voor fietsers wat verwarrend zijn. Clipless pedalen werken samen met specifieke fietsschoenen die clips onder op de schoen hebben. Stap je op het pedaal dan klemmen de schoenen in een verend mechanisme in het pedaal voor een veilige bevestiging van de schoen aan de fiets. Met een eenvoudige draaibeweging van je hiel naar de zijkant schiet de clip los en is je voet vrij.

Dus waarom noemen we pedalen waar je op stapt en in klikt ‘clipless’? In de begindagen van het fietsen gebruikten veel rijders vlakke pedalen met metalen of kunststof instap op de voorzijde van het pedaal waarmee de voet van de rijder op de plek bleef. Er werden bandjes gebruikt om deze instap over de voeten vast te maken en deze pedalen werden ook wel ‘toe-clips’ genoemd. Ze waren moeilijk in en uit te komen, waardoor de ontwikkeling kwam van de pedalen van nu, die dus clipless worden genoemd. 

Welk type pedaal is het beste voor beginnende mountainbikers?

Mountainbiken kan voor sommigen intimiderend zijn. Als je net begint, overweeg dan platformpedalen te gebruiken zodat je eenvoudig op en af kunt stappen of een voet neer kunt zetten zonder dat deze eerst moet worden losgeklikt. Neem de tijd voor het winnen van vertrouwen en rijvaardigheid voordat je de overstap naar clipless pedalen overweegt. 

Het juiste pedaal voor de juiste manier van rijden

Kiezen tussen clipless pedalen en vlakke pedalen is meestal een gevoelskwestie. Veel rijders geven de voorkeur aan clipless pedalen omdat ze een veiliger en krachtiger gevoel geven als er hard wordt gefietst. Je kan omhoog en omlaag duwen tijdens een pedaalrotatie, waardoor je meer kracht kunt zetten en alles uit je inspanning kunt halen, vooral in de klim. Dit is de reden dat je cross-country-rijders geen gebruik ziet maken van vlakke pedalen.

Veel mountainbikers daarentegen kiezen voor vlakke pedalen omdat ze soms even geen contact met hun fiets willen. Denk aan springen en bike parks of het racen van een berg, waar vlakke pedalen beter werken. 

Hoe kies je vlakke pedalen?

Vlakke pedalen zijn er in diverse maten, vormen en materialen. Agressievere rijders zoals downhill- of freeriders geven de voorkeur aan duurzaamheid en veiligheid boven gewichtsbesparing. Shimano SAINT PD-M828 vlakke pedalen hebben een brede basis met 12 roestvrijstalen pennen langs de randen en in het midden voor optimale grip op ruig terrein.

De flexibele DEORE XT PD-M8040 vlakke pedalen zijn de populairste keuze van vele trail- en Enduro-rijders. Ze zijn er in twee maten, small-medium en medium-large, leveren optimale ondersteuning en prestatie met de beste balans tussen gewicht en duurzaamheid onder alle rijomstandigheden. 

DEORE XT PD-M8040 vlakke pedalen zijn verkrijgbaar in twee maten - Small/Medium en Medium/Large

Hoe kies je clipless pedalen?

Clipless pedalen zijn ontworpen voor de vele stijlen van mountainbiken. Hoewel alle SPD clipless pedalen een gelijksoortig clipless-mechanisme hebben, kunnen ze verschillen in materiaal, gewicht en complexiteit van het pedaalontwerp. Shimano heeft een keur aan verschillende SPD-pedalen voor mountainbikes gebaseerd op het rijgedrag dat je wenst.

XT PD-M98120 Trailpedaal

Cross-country rijders gaan voor een lichtgewicht pedaal met minimalistisch ontwerp. De nieuwe XTR PD-M9100 cross-country pedalen hebben een ranke vormgeving en wegen slechts 310 gram. Ze bieden ook een afstelbare vering, waarmee rijders de hoeveelheid kracht die nodig is om in en uit de pedalen te klikken kunnen finetunen.

Pedalen ontworpen voor algemene trailritten en Enduro-racen hebben vaak een grotere behuizing om het clipless mechanisme te beschermen tegen schade. Shimano biedt een trailconfiguratie van zowel de XT- als XTR-pedalen voor agressiever rijden. De grotere behuizing beschermt het clipless mechanisme terwijl er meer contactgebied is voor de schoen op de pedaal voor meer stabiliteit op technisch terrein. 

SAINT PD-M820 SPD-pedaal

Gravity- en downhill-rijders kiezen meer robuuste SPD-pedalen zoals Shimano’s aluminiumlegering SAINT PD-M820 pedalen. Ze lijken op vlakke pedalen met een brede basis maar hebben een clipless mechanisme voor een solide interface tussen schoen en pedaal. Het wijdere oppervlak ondersteunt schoenen met zachte zolen en geeft rijders een veilige basis als ze los komen.

Shimano Mountainbike pedaal aanbod