Terug naar overzicht

Hoe blijft Nas-Radinne Touhami gemotiveerd als-ie binnen of alleen moet trainen?

Shimano vroeg haar Europese ambassadeurs wat het eigenlijk betekent om in deze bijzondere tijden actief te zijn. Hoe blijven zij gemotiveerd als ze binnen moeten trainen of alleen moeten rijden? Hoe gaan zij met de situatie om? Waar kijken ze naar uit? En hoe blijven ze fit en positief?

Nas-Raddine Touhami is goed in het managen van verandering. Overdag werkt hij samen met organisaties in de gezondheidszorg en overheidsinstellingen om hun professionals te helpen nieuwe uitdagingen aan te gaan en te blijven leren, zodat zij hun werk beter kunnen doen. ’s Avonds en in het weekend zit hij op de fiets en wil hij graag nieuwe disciplines uitproberen en de nieuwste technologie testen. Hij neemt een gravelbike mee naar de ruigste afdalingen, vindt beklimmingen in de bossen van de Ardennen die niemand anders kent en moedigt anderen aan om mee te gaan op expedities die een hele dag duren. Het draait allemaal om het hebben van een positieve houding. Het Belgische reglement omtrent het coronavirus heeft er dus nauwelijks toe geleid dat hij een pedaalslag moest missen.

"Ik mag niet klagen," zegt Nas-Raddine. "Wij kunnen nog steeds buiten rijden. We leven in een uitzonderlijk mooie omgeving, en ik blijf gewoon dicht bij huis."

De thuisbasis van Nas-Raddine is Eben-Emael, een klein Belgisch dorpje net over de grens bij de Nederlandse stad Maastricht, waar hij werkt. Meestal pendelt hij met de e-bike naar zijn kantoor, maar de grens is nu afgesloten voor het niet-essentiële verkeer, dus hij werkt nu vanuit huis: inloggen op vergaderingen vanuit zijn tuin vol met zon en tsjilpende vogels. "Online werken is voor mij praktisch hetzelfde, dus het stoort me niet dat ik niet naar kantoor kan," zegt hij. "Ik wil mijn steentje bijdragen aan de maatschappij door zoveel mogelijk thuis te blijven. Ik ga nergens heen, behalve op mijn fiets. Dat is het."

Na het werk heeft Nas-Raddine de mountainbikepaden verkend die door het bos in de buurt van zijn huis lopen. Hij werd aangetrokken door de uitdaging om lange afstanden door de wildernis te rijden, maar realiseerde zich al snel dat er meer in het leven was dan alleen maar trainen en meedoen aan wedstrijden.

"Ik besloot al snel om gewoon zo veel mogelijk plezier te hebben op de fiets", zegt hij.

Of het nu gaat om mountainbikes, racefietsen, gravel bikes, elektrische fietsen... Ondanks de beperkingen van het coronavirus heeft hij het geluk dat hij er nog steeds op kan rijden, vooral als hij tijd heeft voor een langere tocht naar de Ardennen.

"We hebben geluk dat we hier wonen", zegt hij. "Prachtige landschappen, alleen zijn met de natuur. Wij hoeven ons niet druk te maken over veel verkeer. In de Ardennen kun je nog steeds wegen vinden die extreem rustig zijn en gebieden waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan."

Die indruk vervaagt echter snel. Er is geen ontkomen aan het heden, en Nas-Raddine mist het rijden met zijn vrienden die aan de andere kant van de grens wonen.

"Ik ben het zo gewend om met vrienden in groepjes te rijden om wat epische ritten te maken" zegt hij. "Maar dat kan op dit moment niet echt. Uitgaan met vrienden, nieuwe omgeving verkennen, samen koffiedrinken! Concurrentie is iets anders, maar voor ons, de gewone mensen, is het sociale aspect het belangrijkste."

Vooralsnog is er geen sprake van.

Toch blijft Nas-Raddine in een goed humeur. Hij blijft hard werken, gaat dicht bij huis mountainbiken, en maakt ritten van drie of vier uur op de weg. Zijn vriendin houdt hem gemotiveerd. Zij werkt in de thuiszorg en zorgt voor oudere patiënten aan de Nederlandse kant van de grens.

"Zij is een inspiratie om positief te blijven", zegt hij. "Ze is niet bang. Ze doet het beste wat ze kan voor haar team. Dat bewonder ik. Ik bewonder iedereen die zijn of haar best doet om de maatschappij draaiende te houden, om de economie draaiende te houden, om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Al die nieuwe initiatieven die nu worden genomen, ondernemers die hun businessmodel veranderen. Stilstaan biedt geen perspectief voor de toekomst."

Wees verzekerd: Nas-Raddine zal niet stilstaan wanneer dit allemaal voorbij is. Hij verheugt zich trouwens op een epische rit die hij met zijn vrienden had gepland, maar die hij moest uitstellen. Het wordt een eerbetoon aan de voorjaarsklassiekers, met een start in Maastricht en een finish op de velodroom in Roubaix.

"Een paar bijzondere, gekke ritten maken. Daar verheug ik me in de komende tijd echt op", zegt hij.

Toch denkt hij dat er nog veel te leren valt van deze ervaring.

"Ik zou mensen willen aanmoedigen om het dichter bij huis te zoeken", zegt hij. "Al die gekke dingen — het vliegtuig nemen voor een weekendje weg in Spanje of een andere plaats in de wereld — het slaat eigenlijk nergens op, vooral niet in het klimaat waarin we nu leven. Veel mensen kennen niet eens alle weggetjes rond hun huis. De laatste paar weken heb ik met mensen routes gedeeld met allemaal kleine binnenwegen en onbekende beklimmingen. Ze zij gewoon op je aan het wachten. Blijf dicht bij huis. Herontdek je eigen omgeving. Gebruik Komoot en laat je inspireren door allerlei routes die mensen al hebben afgelegd."

VOLG NAS-RADDINE:
Instagram 
Strava
Komoot