Terug naar overzicht

Shimano-renners goed voor twee keer goud, drie keer zilver en één keer brons bij het WK wielrennen op de weg

Als het voorspellen van winnaars simpel was, hoefde de UCI ook geen wereldkampioenschappen meer te organiseren (of beter nog, dan waren we allemaal rijk). De editie van dit jaar had weer alles in zich: mooie momenten, ongelukkige momenten en complete verrassingen. En wat was de oogst voor de Shimano-renners? Een medaille in alle zes Elite-categorieën, maar niet altijd de kleur of winnaar die je zou verwachten.

De eerste Elite-wedstrijd was de ploegentijdrit voor vrouwen op zondag 20 september. De verwachting was dat het Rabo Liv Women Cycling Team, dat wordt gesponsord door Shimano, voor een mini-revolutie zou zorgen. In augustus had dit team namelijk het onoverwinnelijke Velocio-SRAM verslagen tijdens een wereldbekerwedstrijd. Maar het mocht niet zo zijn. Velocio-SRAM reed sterk en deed wat het moest doen: opnieuw goud pakken. Het brons ging naar Rabo Liv, dat nu een jaar moet wachten op een nieuwe kans om hun rivalen te onttronen.

De ploegentijdrit voor Elite mannen leverde geen verrassing op: het BMC Racing Team was de eerste door Shimano gesponsorde ploeg die goud won. Etixx-QuickStep, tweede op slechts 11 seconden, zat BMC wel dicht op de hielen. De verrassing van de dag was ORICA-GreenEdge. Deze ploeg was een van de favorieten voor goud, maar verloor onderweg twee renners. Hierdoor eindigde het team uiteindelijk met lege handen. Ze zullen zich moeten herpakken en met een nieuwe strategie komen om volgend jaar weer een gooi te doen naar de prijzen.

De tijdrit voor Elite vrouwen was bloedstollend spannend. De Nieuw-Zeelandse Linda Villumsen versloeg Anna van der Breggen van Rabobank Liv nipt. Het verschil was slechts 2,54 seconden. Dan baal je natuurlijk wel even. Ze zei dan ook tegen de media dat verliezen met zo'n klein verschil meer voelt als het verliezen van goud dan het winnen van zilver. Maar ze kan trots op zichzelf zijn. Villumsen is een waardige winnares, want ze wist tijdens eerdere edities al drie bronzen en twee zilveren medailles in de wacht te slepen. Nu was het haar beurt.

Tony Martin, Tom Dumoulin en Rohan Dennis waren de gedoodverfde podiumkandidaten bij de tijdrit voor Elite mannen. Maar het goud ging verrassend naar de door Shimano gesponsorde outsider Vasil Kiryienka. De Wit-Rus van Team Sky leverde daarmee een bijzonder knappe prestatie. Hij was bij alle tussenpunten de snelste en bleef de Italiaan Adriano Malori uiteindelijk 9 seconden voor. De grootste pechvogel was Rohan Dennis. De gedoodverfde podiumkandidaat moest genoegen nemen met een zesde plaats. Hij kreeg halverwege zijn rit een lekker band en kon een medaille vergeten.

Zinderende wegwedstrijden

In het slotweekend van het WK volgden nog twee zinderende wegwedstrijden in de Elite-categorieën. Helaas beleefde Van der Breggen een déjà vu toen Elizabeth Armistead haar vlak voor de eindstreep klopte met een wiellengte verschil. Met drie medailles op zak lijkt het erop dat Van der Breggen in de voetsporen treedt van haar ploeggenoot Marianne Vos.

Net toen je dacht dat het niet nog mooier kon worden, schotelden de Elite mannen ons op de slotdag nog een geweldige koers voor. Geen renner in het peloton en geen toeschouwer langs het parcours misgunt Peter Sagan de zege waar hij zo lang op moest wachten. Hij kan nu eindelijk de stempel van 'eeuwige tweede' van zich afschudden. De tweede plaats is nu voor Shimano-renner Michael Matthews. Hij was niet in staat om het kleine gat met Sagan dicht te rijden en kwam binnen op drie seconden van de winnaar. Maar deze prestatie laat wel zien dat hij een man met ambitie is.

Kiryienka en Villumsen met goud behangen, Ferrand-Prévot en Tom Dumoulin met lege handen. Wie had dat gedacht? Zoals een Nobelprijswinnaar ooit al zei: "Voorspellen is bijzonder moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat."