Terug naar overzicht

TECH TALK: FEITEN EN CIJFERS UIT DE 100E GIRO D’ITALIA

Met de Giro d’Italia anderhalve week onderweg, duiken we dieper in de techniek die wordt gebruikt door de WorldTour-teams in een grote ronde. We bezochten onze gesponsorde teams om je een overzicht te geven van de componenten waar ze mee rijden. Scroll naar beneden om onze beste producten te zien, samen met interessante feiten en cijfers van onze gesponsorde teams.

FIETSEN

In totaal neemt een team zo’n 50 fietsen mee naar een grote ronde. De negen renners in het team hebben minstens twee volledig opgebouwde wegfietsen. Eentje gebruiken ze in de koers, de ander staat op het dak van de ploegleiderswagen. Naast de wegfietsen hebben de renners ook twee tijdritfietsen mee. Opnieuw eentje om mee te racen en eentje als back-up op de ploegleiderswagen tijdens tijdritten. Naast de weg- en tijdritfietsen, nemen de teams nog reserveframes mee in hun truck.

WIELSETS

Met zoveel fietsen, hebben de teams en renners veel wielen nodig. De teams nemen zo’n zeventig wielsets mee. Gedurende elke etappe liggen er in de ploegleiderswagen zo’n 10 wielsets.

Renners rijden het liefst met een bandendruk tussen 7 en 10 bar. Het is een persoonlijke keuze en hangt ook af van het weer.

Bidons zijn er niet alleen om uit te drinken. De mecaniciens gebruiken ze om de velgen met lijm in te smeren, voordat ze er een band op leggen.

Cassettes

Teams nemen zo’n 160 cassettes mee naar een grote ronde – dat is zo’n 17 per renner! Naast alle klaargemaakte fietsen en wielsets nemen ze een aantal 11-32 cassettes mee, speciaal voor de bergritten.

KETTINGEN

Er zijn ongeveer 200 kettingen per team in een grote ronde. Voor bergritten veranderen teams de cassettes (bijvoorbeeld naar een 11-30T-cassette. De mecaniciens vervangen de ketting dan ook, om er zeker van te zijn dat de kettinglengte en spanning weer perfect is.

SCHOENEN

Elke gesponsorde renner heeft drie paar schoenen mee. Zonder incidenten of schade gebruiken de meeste renners maar één paar.

Voor meer informatie over Shimano en de Giro d’Italia, houdt onze Instagram-, Twitter- en Facebook-pagina’s in de gaten.

Gerelateerd artikel