Terug naar overzicht

EEN OVERWINNING IN VIER KLEUREN

De Tour de France van 2017 heeft een geweldige ontknoping gekregen. Na een spannende strijd om de gele trui wist Chris Froome zijn voorsprong vast te houden. Maar er was nog meer reden voor feest, want alle vier truien zijn gewonnen door Shimano-rijders!

Niets geeft zo veel voldoening als Shimano-rijders die succesvol zijn op het allerhoogste niveau. We hebben echt het gevoel dat we één team zijn en werken – net als de renners – hard om een voorsprong op de concurrentie op te bouwen. En als onze gezamenlijke inspanningen zich dan uitbetalen in het winnen van alle vier truien, zijn we natuurlijk heel erg trots om deel uit te maken van deze sterke combinatie van renners, teams en technologie.

De volgende stappen in technologie

Over voorsprong op je concurrenten gesproken, laten we eens kijken naar twee van onze laatste introducties – de nieuwe Dura-Ace schijfremmen en de Dura-Ace powermeter. De Tour de France van 2017 gaat de geschiedenis in als de eerste grote ronde waarin een renner een etappe wint op een fiets met schijfremmen. Marcel Kittel wist op overtuigende wijze de 2e, 6e, 7e, 10e en 11e etappe te winnen, met Dura-Ace schijfremmen. Steeds meer renners stappen over op schijfremmen en Marcel Kittel wil niet meer zonder. “Ik denk dat het belangrijk is om open te staan voor technologische innovaties. Daarom ben ik altijd op zoek naar manieren om mijn prestaties te verbeteren. Schijfremmen zijn een grote stap voorwaarts in de technologische ontwikkelingen die voor ons liggen.”

Meer remkracht

Waar velgremmen rechtstreeks tegen de velgrand aan drukken, brengen schijfremmen alle remkracht over op een remschijf die op de naaf is gemonteerd. Dit levert meer remkracht op, terwijl je de hendel minder hard hoeft in te knijpen voor deze kracht. Zo voorkom je dat je tijdens lange en steile afdalingen last krijgt van je handen. En voor zwaardere rijders is het makkelijker om genoeg remkracht te krijgen dan met velgremmen. De remkracht is eenvoudig aan te passen door de grootte van de remschijf te veranderen. Een grotere schijf vergroot de remkracht, terwijl een kleinere schijf gewicht bespaart voor rijders die de extra remkracht niet nodig hebben.

“Schijfremmen bieden uitstekende controle en de instelmogelijkheden zijn een grote stap voorwaarts. Vooral in de regen helpen ze renners beter te remmen.”

Uitstekende controle

De remkracht van schijfremmen is strakker en voorspelbaarder dan die van velgremmen. Bovendien zijn de prestaties veel betrouwbaarder onder verschillende weersomstandigheden, vooral in vergelijking met velgremmen op carbon velgen. Dat is een combinatie die zwakke prestaties levert bij nat weer en oververhit kan raken als het droog is. Marcel Kittel: “Schijfremmen bieden uitstekende controle en de instelmogelijkheden zijn een grote stap voorwaarts. Vooral in de regen helpen ze renners beter te remmen.”

Warren Barguil een van de eerste renners met onze nieuwe powermeter

Een mooie ervaring voor Warren Barguil, die als een van de eerste renners reed met de nieuwe Shimano FC-R9100-P powermeter. Nu prestatiegegevens steeds belangrijker worden in trainingen en wedstrijden, neemt ook het belang van de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid toe. Barguil keek ernaar uit om de nieuwe powermeter te gebruiken in de Tour de France, omdat hij daarmee zijn tactiek kon bepalen op basis van nauwkeurige metingen van zijn vermogen.

"Mijn eerste indruk van de Shimano powermeter is zeer positief. De gegevens zijn consistent, het gebruik is zeer eenvoudig en het weegt bijna niks! Magnifique!"

C’est magnifique!

Warren Barguil: "Als professioneel wielrenner kan ik niet zonder deze gegevens. Voor mij zijn deze gegevens essentieel tijdens trainingen, omdat ik hiermee het schema van mijn trainers precies kan volgen. Bovendien kan ik zien hoe het met mijn vorm is. En tijdens wedstrijden kan ik mijn prestaties in de gaten houden en mijn tactiek bepalen op basis van mijn vermogen. Het belangrijkste is dat de gegevens betrouwbaar en nauwkeurig zijn. Mijn eerste indruk van de Shimano powermeter is zeer positief. De gegevens zijn consistent, het gebruik is zeer eenvoudig en het weegt bijna niks! Magnifique!"

De meest effectieve manier om je prestaties te monitoren

De Shimano FC-R9100-P is een dual-sided powermeter die is verwerkt in het crankstel. Hij meet rechtstreeks het vermogen dat je levert aan beide kanten van de fiets. Deze meter is verreweg de meest objectieve manier om je prestaties te monitoren. Met de nauwkeurige gegevens kun je je trainingsschema optimaliseren en neem je altijd de juiste beslissingen tijdens wedstrijden. 

Gerelateerd artikel