Terug naar overzicht

antwoorden op jouw top 10 e-mtb vragen

Krijg antwoorden op alle E-MTB vragen met deze handige top 10. Hoe lang gaat de accu mee? Mag de fiets nat worden? Kan ik zelf een E-MTB onderhouden? We hebben een lijst samengesteld met 10 vragen die ons zijn gesteld over E-MTB’s (en de Shimano STEPS E-MTB technologie waardoor ze worden aangedreven), zodat je alle benodigde informatie binnen handbereik hebt.

1. HOEVEEL KM KAN IK MET EEN E-MTB FIETSEN VOORDAT IK HEM MOET OPLADEN?

Dat hangt af van een aantal factoren, bijvoorbeeld je gewicht en dat van de e-bike, de wind, de bandenspanning, hoe heuvelachtig het terrein is, en in het bijzonder welke ondersteuningsmodus je gebruikt. In de Shimano STEPS Eco-modus bijvoorbeeld, de meest efficiënte stand, kun je tot wel 100 km fietsen. Trail and Boost-modi brengen je minder ver, maar bieden wel meer ondersteuning. Het resterende bereik (berekend in de huidige instellingen) wordt dynamisch weergegeven op de computer van de fiets. Je zult dus waarschijnlijk niet snel te ver doorrijden.

2. VOELEN E-MTB’S ANDERS AAN?

E-bikes wegen tot 10 kg meer dan een standaard mountainbike en bieden dezelfde capaciteiten, dus is het fietsen met een E-MTB inderdaad een geheel andere ervaring. Maar dat is niet negatief! Sommige fietsers voelen het extra gewicht, vooral als hij laag bij de grond ligt (de meeste E-MTB’s hebben crank-gebaseerde motoren om het gewicht dicht bij de grond te houden). Het houdt de fiets stabiel en biedt ondersteuning bij lastige afdalingen. Er komt meer spierkracht aan te pas, dus je krijgt een goede workout van het bovenlichaam met de E-MTB op snel, technisch terrein.

3. WAT GEBEURT ER ALS MIJN E-MTB ACCU LEEGRAAKT?

Een E-MTB is en blijft een mountainbike. Je versnellingen, aandrijfsysteem en remmen blijven gewoon werken, zelfs met een lege accu. Als je accu leegraakt, dan heb je een gewone fiets over, alleen dan net iets zwaarder dan normaal, iets meer dan het gewicht van een downhill-mountainbike. De kans is groot dat je hem een paar heuvels op moet duwen, maar dat zorgt weer voor goede verhalen achteraf. En het goede nieuws is, dit overkomt je vast niet nog een keer.

4. HOE WERKEN E-MTB’S?

E-MTB’s koppelen accu’s en motoren om 250 watt ondersteuning te genereren. Een oplaadbare, lithium-ion accu drijft de motor aan, die zich in het trapasgebied bevindt, en geactiveerd wordt door het trappen. Stop met trappen, of fiets 25 km/uur, en dan slaat de motor af. De fietser controleert het ondersteuningsniveau met behulp van een schakelaar op het stuur. Gegevens als ondersteuningsinstelling, bereik, en accuniveau worden weergegeven op een compacte computer. Het Shimano STEPS E-MTB systeem heeft drie ondersteuningsniveaus: Eco, Trail en Boost, plus een ‘wandel’-modus voor wat extra hulp op de fiets, linkshandig bestuurd, Di2-stijl ‘Firebolt’-schakelaar.

5. ZIJN E-MTB’S MOTORFIETSEN?

Nee! E-MTB’s die verkocht worden in Noord-Amerika, maar ook in de meeste andere landen, vallen wettelijk in de categorie fietsen en moeten voldoen aan de normen die de vermogensoutput beperken en voorschrijven hoe ze functioneren. Ze zijn veel minder krachtig dan motorfietsen en functioneren ook compleet anders. Het merendeel E-MTB’s dat verkocht wordt in Noord-Amerika is pedaal-ondersteund. Dus in plaats van een hendel zijn het de pedalen die de motor aandrijven. Deze reageert door een beperkt aantal extra watt te leveren (waardoor je voor een paar uur de benen van een prof heeft). Je hoeft je maar een beetje in te spannen, en de assistentie slaat af bij snelheden boven de 25 km/uur.

6. HOEVEEL GELUID MAKEN E-MTB’S?

E-MTB’S zijn stil, bijna geluidloos. Als u uw oor dicht genoeg bij de motor houdt, dan hoort u wellicht een zwakke zoem, maar dat is het dan ook.

7. KUNNEN E-MTB’S WEGEN SCHADEN?

Nee. Het beperkte toegestane aantal watt van een E-MTB motor geeft u slechts tijdelijk ‘pro benen’. E-MTB’S hebben niet hetzelfde aandrijfsysteem en ook niet dezelfde koppel als benzine-aangedreven dirt bikes, die wel veel schade kunnen aanrichten. E-MTB’s reageren intuïtief op uw pedaalomwenteling, en bieden een natuurlijk aanvoelende ondersteuning. Paden wegblazen is altijd een kwestie van het manoeuvreren van de fiets door de fietser, en heeft meer te maken met remmen, weersomstandigheden, en wegverkeer dan met het aantal watt.

8. KUNNEN E-MTB’S NAT WORDEN?

Ja! Hoewel ze ook weer niet amfibisch zijn (dus gooi die van jou niet in het zwembad), kunnen E-MTB’s goed tegen regen. Dus je kunt ze net als andere fietsen gewoon wassen. Gebruik alleen geen hogedrukspuit en gebruik daarvoor in de plaats een emmer of tuinslang.

9. KUN JE REIZEN MET E-MTB’S?

De lithium-ion accu’s die gebruikt worden in de meeste E-MTB’s zijn momenteel niet toegestaan op binnenlandse of internationale vluchten, niet in het ruim en niet in de handbagage. Dus zijn E-MTB’S beperkt tot reizen met de auto. Een aantal fietsenrekfabrikanten maken rekken voor E-MTB’S, zodat je die van jou niet per se op een boot hoeft te laden, of op een dakrek hoeft te tillen.

10. KAN IK MIJN E-MTB ZELF ONDERHOUDEN?

E-MTB’s zijn mogelijk uitgerust met behoorlijke innovatieve technologie, maar afgezien van de accu, motor, en bedrading zijn het wel nog steeds mountainbikes, met dezelfde achterderailleur, remmen en schakelsystemen. Je kan de accu zelf verwisselen (ze hebben een levensduur van een aantal jaar, nieuwe accu’s dienen bij de originele fabrikant te worden gekocht), maar al het onderhoud van de aandrijfeenheid, inclusief het verwisselen van het voorste kettingblad of de trapas dient in de fietsenwinkel te worden gedaan. Verder kun je zelf nieuwe kabels aanbrengen, remmen bijstellen, en ben je vrij om je E-MTB zoveel liefde te geven als u wilt.

Gerelateerd artikel