Terug naar overzicht

Shimano, door dik en dun

De artikelen van onze nieuwe serie, Blue Blooded (Blauw bloed), bevatten interviews met wegwielrenners die één ding gemeen hebben: door hun bloedvaten stroomt Shimano.

We trappen af met de Australische wielrenner Michael Matthews. Hij fietst voor Orica-GreenEDGE en gebruikt zijn hele leven al componenten en materiaal van Shimano. We wilden graag weten wat het voor hem betekent om onderdeel te zijn van de Shimano-familie.

Een rijzende ster

Matthews is jong, nog maar 24, maar zijn ster rijst snel. Nadat hij in 2010 in zijn thuisland wereldkampioen op de weg was geworden bij de beloften, tekende hij een paar maanden later een profcontract bij Rabobank. In 2013 stapte hij over naar Orica-GreenEDGE. Hij is een uitstekende sprinter én klimmer. In de afgelopen vijf jaar als prof heeft hij een indrukwekkende erelijst opgebouwd. Daarom beschouwen veel kenners hem als een toekomstige podiumkandidaat. Hij won etappes in de Vuelta van 2013 en 2014, in de Giro van 2014 en 2015 en in de Ronde van Zwitserland van 2015. Ook in de klassiekers kan hij goed uit de voeten. Zo eindigde hij twee keer als tweede in de Brabantse Pijl en werd hij derde in Milaan-San Remo en de Amstel Gold Race van dit jaar. En deze erelijst blijft groeien.

Op de vraag wanneer Shimano zijn carrière binnenkwam, antwoordt Matthews dat hij zich niet kan herinneren dat hij ooit zónder Shimano heeft gereden. "Ik heb altijd met Shimano gereden, vanaf het moment dat ik met fietsen begon. Al mijn fietsen hadden Shimano-groepen en ik heb altijd Shimano-schoenen gedragen. Shimano is er dus al mijn hele leven en dat is best bijzonder. Elke keer als je op je fiets stapt, weet je dat de Shimano-producten doen wat ze moeten doen. Als je je schoenen aantrekt, weet je gewoon dat ze perfect zitten, of het nu je reserveschoenen zijn of je raceschoenen. En dat is het belangrijkste: geen extra stress over iets waarover je je eigenlijk geen zorgen hoort te maken. De prestaties van Shimano zijn werkelijk ongelooflijk."

Als je iets nodig hebt, staat Shimano altijd voor je klaar

Shimano wil de renners die het ondersteunt het gevoel geven dat ze bij een familie horen, dat er voor ze gezorgd wordt in goede en in slechte tijden. Matthews beaamt dit: "Als je iets nodig hebt, staat Shimano altijd voor je klaar. De service is werkelijk ongelooflijk. Als je bij een wedstrijd denkt dat je een kleiner of groter stuur nodig hebt, of als je moet wisselen van crankstel om wat voor reden dan ook, dan staat Shimano altijd voor je klaar om je te helpen. En dat helpt enorm bij grote wedstrijden. Als na een val een onderdeel van je fiets vervangen moet worden, heeft Shimano altijd reserveonderdelen paraat. Het is erg prettig om een sponsor te hebben die er samen met jou voor zorgt dat je het beste uit jezelf kunt halen."

Als je bij een wedstrijd denkt dat je een kleiner of groter stuur nodig hebt, of als je moet wisselen van crankstel om wat voor reden dan ook, dan staat Shimano altijd voor je klaar om je te helpen. En dat helpt enorm bij grote wedstrijden.

Nu we het toch over prestaties hebben, het enige wat nog ontbreekt aan de erelijst van Matthews is de Tour de France. Profwielrennen is net als het leven zelf: het gaat met ups en downs. Ondanks alle successen in zijn nog prille carrière was de Tour de France van 2014 een enorme teleurstelling. Matthews moest zich vlak voor de start van de Tour terugtrekken na een valpartij tijdens de training. "Ik heb niet zulke prettige herinneringen aan de Tour de France van vorig jaar, vandaar dat ik de Tour dit jaar anders benader. Ik heb hard getraind, maar leg niet te veel druk op de wedstrijd zelf. Ik wil echt in topvorm aan de start verschijnen en dan maar zien wat er gebeurt."

Toch moet een renner als Matthews, die de smaak van overwinningen kent, bepaalde verwachtingen hebben. "Ja, klopt. Ik heb wel een aantal touretappes aangekruist. Er zijn een paar aankomsten die me goed liggen en daar richt ik me voor 110% op." Als hij ondersteuning nodig heeft, weet hij waar hij die kan krijgen. Ook weet hij wat het inhoudt om als profrenner deel uit te maken van een familie. "Ik heb mijn potentie op de fiets vergroot en daarbij horen ook zaken als sponsoren en de producten die je gebruikt. Met de allerbeste producten is het een stuk makkelijker om het beste uit jezelf te halen. Dat maakt een wezenlijk verschil."

Gerelateerd artikel