Terug naar overzicht

Co-creatie, het geheim achter het succes van PRO

Een 3-spaaks tijdritwiel ontwikkelen met Team Sky, een zadel maken van topkwaliteit met renners van Giant Alpecin – dit hoort bij een normale werkdag bij PRO, waar alles draait om co-creatie.

Allemaal kennen we de euforie die je voelt als je voor het eerst op een fiets stapt en onmiddellijk weet dat alles klopt. Maar wat doen die zeven mensen die de kern van het PRO-team vormen om die graad van perfectie te bereiken? Wat betekent het om speciaal voor renners als Gee Atherton of Tom Dumoulin te ontwerpen? Een ontwerp dat misschien later ook voor het grote publiek beschikbaar komt? Op zoek naar de antwoorden op deze vragen hebben we gesproken met Marcel Gerritsen, teamleider product development en Bas Schaapveld, product developer.

De kick van werken met profs

Een van de redenen waarom de producten van PRO zo goed zijn, is co-creatie – de gebundelde expertise en ervaring van PRO, Shimano en geroutineerde profs.  "Al in een vroeg stadium leggen we contact met onze collega's bij Shimano. Zo komen wij als eerste met een product op de markt dat een aanvulling vormt op een innovatie van Shimano", vertelt Bas. Net als Shimano testen wij onze producten uitvoerig. Dat is een van de grote voordelen van co-creatie.   

"Al in een vroeg stadium leggen we contact met onze collega's bij Shimano. Zo komen wij als eerste met een product op de markt dat een aanvulling vormt op een innovatie van Shimano. Net als Shimano testen wij onze producten uitvoerig. Dat is een van de grote voordelen van co-creatie. "

Maar het grootste pluspunt van co-creatie is de samenwerking met de profs. Een van de productiefste is die met de kampioensfamilie Atherton. Hoe gaat zoiets? Klop je gewoon bij ze aan met de vraag of ze met je willen samenwerken? "Zo ongeveer ja", zegt Marcel. "We hebben ze ontmoet en vanaf het moment dat duidelijk was dat de interesse wederzijds was, begonnen ze op ons kantoor in Nederland te komen en zijn wij naar hun wedstrijden gegaan. Het is een heel praktisch proces: we hebben letterlijk een paar van onze producten op tafel gedeponeerd, zodat ze tastbaar werden. Vervolgens hebben zij een selectie gemaakt die ze uit wilden testen. Ze kwamen terug met feedback waar we mee aan de slag konden. Zo gaat het dus. Daarna gaat het product heen en weer voor de finetuning, net zo lang tot iedereen tevreden is. Pas dan begint het eigenlijke productieproces."  

Katalysatoreffect

Goede feedback werkt als een katalysator: het vuur van de passie bij PRO wordt nog meer aangewakkerd, niet dat dat nodig is bij dit team trouwens. "Je hebt twee soorten feedback", aldus Bas. "De indirecte feedback van de overwinning als bijvoorbeeld Froome de Tour de France wint of Cavendish een etappezege pakt. Die brengen het product waar wij zo lang aan hebben gewerkt voor het voetlicht. Een close-up van een cockpit met 'PRO' erop die als eerste over de finish komt. En in ons kantoor staat bijvoorbeeld een etalagepop met de gele trui die Froome droeg tijdens de 100e Tour de France. Zo delen wij een beetje mee in de zege. "

De tweede feedback komt van die onafhankelijke journalist aan de andere kant van de planeet die ons product uittest en er een review over schrijft. Zo beschreef het Britse Cycling Weekly het PRO Falcon fietszadel als "een geweldige zadel waarop we nog lang zullen fietsen, ook na de test". Dát vormt de kroon op je harde werk.

"Je vergeet soms bijna wat voor topjob je eigenlijk hebt. Dat is waarschijnlijk de sleutel tot het succes van PRO."

De sleutel tot succes

En hard werken is het zeker. Maar één ding is duidelijk, bij PRO verveel je je geen moment. "Het is hier ook niet mogelijk een dag lang onafgebroken met één ding bezig te zijn", zegt Bas. "Je krijgt voortdurend vragen en verzoeken om hulp bij allerlei projecten. En dus switchen we continu tussen ontwerpen inpakken, testen van producten, schetsen, noem maar op." Geen dag is hetzelfde. "En daardoor blijf je enthousiast", vindt Marcel. "Je vergeet soms bijna wat voor topjob je eigenlijk hebt." Dat is waarschijnlijk de sleutel tot het succes van PRO.

Gerelateerd artikel