Terug naar overzicht

De limited edition R321B van Shimano: dat de beste schoen mag winnen

Tijdens de komende Tour de France introduceert Shimano een smaakvolle limited edition van de succesvolle R321-schoen: de R321B. De 'B' staat trouwens voor blauw. Alleen doorgewinterde Shimano-fans zullen deze schoenen kunnen bemachtigen. Het gaat namelijk om een limited edition in een zeer beperkte oplage.

Voor renners als John Degenkolb, Michael Matthews en Vasily Kiryjenka was de originele R321 al de winnende schoen in wedstrijden als Parijs-Roubaix, Milaan-San Remo en twee Giro-etappes. Deze schoen heeft dus al een prachtige wedstrijdhistorie. In de Tour de France van 2015 staan veertig renners van teams als Orica GreenEDGE, Giant-Alpecin, Team Sky, Team LottoNL-Jumbo, IAM en Cannondale-Garmin te trappelen om de R321B uit te proberen. De verleiding is groot om te zeggen: dat de beste schoen mag winnen.

Shimano R321B: geen gewone schoen

Wat is er dan zo bijzonder aan? Nou, heel veel. Dit is geen gewone schoen. Ten eerste – want dat springt het meest in het oog – ziet hij er fantastisch uit. In het iconische blauw van Shimano. Met gele accenten aan de voor- en zijkant die de suggestie van snelheid geven. En het geel is natuurlijk ook een knipoog naar de koploper in de Tour, de drager van de gele trui.

Maar belangrijker is dat de R321B een technisch wonder is. Het gebruikte materiaal voor de bovenkant is Teijin Avail, wat in gewone mensentaal betekent dat de schoenen duurzaam, licht en niet uitrekbaar zijn. Het materiaal van de R321B kan worden verwarmd zodat het zich naar je voet vormt. Zo krijg je de beste pasvorm die je maar kunt wensen.

De bovenkant is op een stijve carbon geweven buitenzool geplaatst met een 12/12 stijfheid-rating. Dit betekent dat de schoen is ontworpen voor maximale krachtoverbrenging. De buitenzool bevat ook Shimano’s unieke Dynalast-technologie, ontworpen om de spierefficiëntie te verbeteren. Dit zorgt voor soepeler rijprestaties. De zoolconstructie biedt 22 mm aan aanpassingsruimte – een verdubbeling van de standaard range – om de ideale positie van het schoenplaatje te vinden.

De externe hielkap ondersteunt de hiel vanaf de buitenkant en stabiliseert de pedaalslag doordat de hiel stevig op zijn plaats blijft. De nieuwe antislip hielvoering voorkomt dat de hiel uit de schoen slipt. Om het af te maken heeft de schoen ook nog een bevestigingssysteem met drie schroeven en markering voor de perfecte plaats van de schoenplaatjes. De R321B zorgt voor een perfecte pedaalomwenteling, waarbij comfort en ondersteuning van de voeten naar een geheel nieuw niveau worden getild. Sterker nog, we vinden het tijd voor een nieuwe uitdrukking: past als een schoen.