Terug naar overzicht

De staat van het moderne cyclo-cross

Toen de Wereldkampioenschappen cyclo-cross voor het laatst in Nederland, de thuisbasis van het hoofdkwartier van Shimano in Europa, werden gehouden, was het einde van het tijdperk Sven Nys in zicht. Op die ijskoude, zonnige dag in Hoogerheide in 2014, werd de kannibaal van Baal verslagen door Zdenek Stybar. De onder-23-race werd gewonnen door Wout Van Aert, en Mathieu van der Poel was teleurgesteld met zijn bronzen medaille.

Sinds dat moment is Stybar overgestapt naar de weg, is Nys met pensioen, en heeft de rivaliteit tussen Van Aert en Van der Poel zich voortgezet bij de elite. De locaties voor de belangrijkste races dit seizoen zijn op bekend terrein: Hoogerheide, Zolder en Koksijde, om er maar een paar te noemen. Het wereldkampioenschap is nog nooit eerder gehouden in Valkenburg, een kuuroord in de ‘Nederlandse Alpen’, maar er zijn op deze locatie verschillende wereldbekerwedstrijden gehouden. Zeer traditioneel tot dusverre.

En, gloort er een diepgaande verrassing aan de horizon? 

Het spirituele vaderland van de sport, België, lijkt nog steeds de zaken hetzelfde aan te pakken als in de afgelopen dertig jaar, maar wereldwijd ondergaat het veldrijden een gigantische groei. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten maken de deelnemersaantallen het tot de snelst groeiende discipline in de wielersport, waarbij op dit moment twee wereldbekerwedstrijden in het laatste land worden gehouden. De sport is nog relatief jong in Australië en Japan, maar deze is uitermate levendig en wordt steeds professioneler. China houdt op dit moment twee races voor de UCI-ranglijst. En in Europa is na vele jaren van achteruitgang het Zwitserse veldrijden weer bezig aan een opmars.

Een groot deel van deze groei komt voort uit vele jaren hard werk van organisatoren aan de basis van de sport. Op dit moment komen ook andere belangrijke factoren bij elkaar voor een gezonde positieve groei van het veldrijden. Ten eerste zorgt de toenemende aandacht voor gebrek aan fysieke activiteit van kinderen ervoor dat er een steeds grotere focus ligt op een gezonde levensstijl en actief blijven. Het wereldkampioenschap in Valkenburg wordt door de overheid van Limburg gebruikt voor het promoten van alle vormen van fietsen, en om kinderen aan te sporen om te blijven fietsen.

Omdat de ruimte op de wegen steeds meer in het geding komt, en ouders zich terecht zorgen maken over hun kinderen, is off-road-racen een aantrekkelijk veilig alternatief. Het Telenet Fidea Lions-team, gesponsord door Shimano, is zich hier terdege van bewust. Assistent-manager Karen Ramakers zegt: “We willen dat er meer aandacht wordt besteed aan het belang hiervan. Niet alleen door mee te doen aan de campagnes van onze sponsoren, maar ook door sportkampen voor kinderen te organiseren. Bij de Sven Nys Academy wordt kinderen geleerd hoe ze op de juiste manier met hun fiets om moeten gaan. Worden ze hierdoor professionele fietsers? Nee, maar ze worden wel beter in het omgaan met hun fiets, waardoor ze veel minder risico lopen in het verkeer.”

Het moment dat Telenet Fidea Lions overstapte naar Trek-fietsen was een weerspiegeling van de brede kijk op de wereld van hun nieuwe manager Sven Nys. Het mediabereik van het Amerikaanse bedrijf zorgt voor een grote hoeveelheid voordelen voor het team en de sport in zijn algemeenheid. Ramakers zegt verder: “Onze hoofdsponsor Telenet is ook de naamsponsor van de UCI Wereldbeker en Trek organiseert een wereldbekerwedstrijd in Waterloo (de eerste met hetzelfde prijzengeld voor mannen en vrouwen). Ze opereren vrijwel op tegengestelde delen van de wereld, maar ze hebben hetzelfde doel: ze willen nadenken over de toekomst van het veldrijden en hoe we deze sport onderdeel kunnen maken van het leven van zoveel mogelijk mensen.”

De groei van de sport buiten België, en het toenemende gebruik van social media als manier voor de fans om de overkoepelende organisaties en wedstrijdorganisatoren aansprakelijk te houden voor hetgeen ze doen, betekent dat de sport snel zal gaan moderniseren op dit vlak. 14-voudig nationaal kampioen van de VS, Katie Compton, zegt: “Wij zorgen voor een hoog race- en spanningsniveau voor de toeschouwers, dat gelijkmatig moet worden beloond en geadverteerd. Zolang de races spannend blijven en de mensen meer aandacht besteden aan de vrouwenwedstrijden omdat ze leuk zijn om naar te kijken, zal de groei van de sport zich blijven voortzetten, komen er steeds meer fans kijken, en zorgen we voor meer consumenten; zowel mannen als vrouwen.”

Dus, hoewel de podia tijdens de wereldkampioenschappen dit weekend mogelijk nog steeds gedomineerd zullen worden door Belgische en Nederlandse fietsers, is het duidelijk dat een meer diepgaande kijk laat zien dat de sport bezig is met een organische groei, steeds moderner wordt en een positieve boodschap verspreidt: maak je banden zachter en duik in de modder - het is veilig en je kunt een hoop lol hebben.

Gerelateerd artikel