Terug naar overzicht

Dumoulin laat niets aan het toeval over

“Ik ben bijzonder tevreden met mijn tijdritfiets. Vooral met de elektronische shifters van Shimano. Die schakelen uiterst soepel, zowel bij de remmen als in de tijdrithouding.”

Met zijn heroïsche zege in de negende rit van de Tour de France overtreft Tom Dumoulin in één klap al zijn voorgaande prestaties. Terwijl de getalenteerde renner uit Maastricht volgende maand tijdens de Olympische Spelen in Rio alweer op jacht gaat naar goud. Tom laat daarom niets aan het toeval over.

Een tijdrit kun je in een fractie van een seconde winnen of verliezen. Tom Dumoulin vertelt hoe belangrijk het is voor je vertrouwen om een fiets te hebben die perfect is afgestemd op wat je nodig hebt als renner. Zijn advies? Als je alles eenmaal hebt waar jij het wilt, kom dan nergens meer aan.

Bij alle tijdritten die Dumoulin start, is vertrouwen op het materiaal essentieel. Wanneer de renner het vertrouwen ontbeert, zal nooit de beste tijd door hem op de klokken worden gezet. Met hoge snelheden moet alles aan de fiets kloppen: de remmen, de wielen, het frame en het stuur. Bij de ploeg van Giant-Alpecin is met name gekozen voor de merken Shimano en PRO, tot grote tevredenheid van Dumoulin.

“Het klinkt misschien suf, maar ik ben enorm tevreden over de tijdritfiets. Zoals ik al zei werken de shifters heel erg smooth, zowel bij de remmen als wanneer ik in de tijdrithouding lig.” Wie ooit bij een tijdrit heeft gekeken, herkent misschien het geluid dat klinkt alsof het een geweerschot is. Bij het schakelen van de renner schiet de ketting moeiteloos over op een ander tandwiel.

Dumoulin: “Dat is inderdaad ongekend. Vroeger heb ik nog gereden met de mechanische schakelmethode, zoals veel amateurs nu nog rijden. Dat ging niet zo automatisch als de elektronische schakelaars van nu. Dan is dit echt een revolutionaire verandering geweest.”

"Wij rijden ook met shifters bij de remmen, dat scheelt gewoon weer tijd.”

“Bij ploegen die met andere componenten rijden zie je renners bij het optrekken dat ze weer even gaan zitten om te schakelen. Daarna gaan ze weer staan. Dat is natuurlijk bloedirritant, ook tijdens een klimtijdrit. Wij rijden ook met shifters bij de remmen, dat scheelt gewoon weer tijd.”

“Met de schakelsystemen van Shimano heb ik nog nooit problemen gehad. Het zal ongetwijfeld voorkomen dat er een keer iets fout gaat, dat is met elk product dat gefabriceerd wordt zo. Één van de zoveel gaat gewoon stuk, maar ik heb dat nog nooit gehad. 

“Met de schakelsystemen van Shimano heb ik nog nooit problemen gehad."

De Limburger is geen maniak maar wil wel graag alles in de hand houden. Tom doet nooit zomaar wat. Over elke stap, elke beweging, elke trap heeft hij nagedacht. Er wordt dan ook met grote regelmaat naar zijn mening gevraagd. Als Dumoulin iets niet zint, wordt het in rap tempo aangepast aan zijn wensen. Een betere testpersoon bestaat eigenlijk ook niet.

Gerelateerd artikel