Terug naar overzicht

MOSELEY EN RUDE WINNAARS VAN DE ENDURO WORLD SERIES

Na acht zware wedstrijden in de meest spectaculaire mountainbikegebieden ter wereld sloten twee Shimano-renners het weekend af als winnaars van de Enduro World Series (EWS) 2015. Voor het tweede seizoen op rij triomfeerde zowel bij de Elite mannen als de Elite vrouwen een Shimano-renner.

Moseley neemt afscheid als levende sportlegende

Nadat ze alles had gewonnen wat er maar te winnen viel bij downhill, stortte Tracy Moseley zich in 2012 op enduro. Ook daar bewees ze haar klasse met een bijna perfecte demonstratie van fietsbeheersing en conditie en haalde de titel binnen.

Op een Trek Remedy 9.9 140 mm-travel 29 inch met Shimano XTR dubbel 36/26T aandrijfsysteem beklom Moseley het podium bij zes van de acht wedstrijden – County Wicklow (Ierland), Tweedlove (Schotland), Samoëns (Frankrijk), Whistler (Canada), Aínsa-Sobrarbe (Spanje), en Finale Ligure (Italië) – en voerde de series aan vanaf de tweede manche. 

Moseley pakte na zeges in 2013 en 2014 haar derde titel op rij in de EWS. Dit seizoen maakte ze bekend dat ze haar titel volgend jaar niet zal verdedigen. We weten niet wat er in het verschiet ligt voor Moseley – we weten eigenlijk niet eens zeker of ze definitief afscheid neemt van het fietsen – maar hoe dan ook heeft ze laten zien dat ze zeer succesvol is bij alles wat ze doet. Tracy, namens ons allemaal bij Shimano, gefeliciteerd!

Rude staat op

Ondertussen bekroonde Richie Rude van Yeti/Fox Shox Factory Race Team, eveneens een voormalige downhill-rijder, een fantastisch seizoen met de eindzege bij de mannen. 

Rude won de vierde, zesde en zevende manche en werd 3e in de eerste manche. Hierdoor was een plaats bij de eerste twintig tijdens de achtste manche voldoende om de eindzege veilig te stellen. Makkelijker gezegd dan gedaan met vijf geklokte secties in de finale en met regels die vereisen dat renners een wedstrijd beginnen en eindigen op dezelfde frame, vork en wielset. Het werd nagelbijten in de finale.

Maar de bijzonder talentvolle jonge renner liet zien wat hij waard was. Hij bewaarde zijn kalmte en stuurde zijn Yeti SB6c met Shimano XTR aandrijfsysteem en Saint-remmen naar een toptienplaats in vier van de vijf secties. Hiermee pakte hij de EWS-titel 2015 in pas zijn tweede enduro-seizoen. 

Ook onze felicitaties voor Rude. We kijken er nu al naar uit hoe hij volgend seizoen zijn titel gaat verdedigen.