Terug naar overzicht

Epic Cols: Mont Ventoux - Géant de Provence

Geschreven en gefotografeerd door Daniel Hughes voor Epic Cols.

De statistieken:
- Afstand – 21,4 km
- Hoogteverschil – 1.639 m
- Gemiddeld stijgingspercentage – 7,6%
- Maximaal stijgingspercentage – 12%

De witte zee op 1.909 m hoogte — de Mont Ventoux is episch. Een reus die alleen staat in de regio Provence in Zuid-Frankrijk en voor een aantal van de meest dramatische gebeurtenissen in de Tour de France heeft gezorgd. Met stijgingspercentages tussen 7-10%, is de 22 km lange klim vanuit Bédoin één van de meest besproken beklimmingen van de Tour de France. De grimmige top met oceanisch kalksteen, de hitte en sterke wind hebben van veel profs het uiterste gevergd van zowel hun benen als hun longen. 

Vanuit Bédoin wordt het glooiende landschap door wijngaarden en Toscaans aandoende villa's gemarkeerd. Het uitzicht is geweldig en de indrukwekkende Mont Ventoux en de leeuwvormige rug zichtbaar in de verte, zorgen voor extra motivatie en opwinding. Met een lang, steil stuk in het midden, is dit niet het eerste fietsartikel dat waarschuwt voor het zware gedeelte dat bij Les Bruns begint. Hier begint deze mythische berg zijn ware gedaante te tonen. De weg draait scherp het bos in, en bij kilometer 9 duren de steile stroken veel te lang.

Er is een gedeelte met mooie struiken en reusachtige rotsen. Hier wordt het iets makkelijker met meer haarspeldbochten, langs de bomen. Of toch niet? Van 8% naar 5% naar 9%, niet echt! Uiteindelijk het bos uit, met een glimp van de iconische witte steen en de telecommunicatietoren, rij je naar een nieuw doel.

Op dit punt aangekomen vraag je je af hoe je hier bent gekomen? En hoe dit hier is gekomen. Vanwege het agrarisch rijke landschap tot de buitenaardse aandoende, glooiende omgeving van kale rotsen, neemt de omgeving je benen en gedachten mee naar een andere planeet. En met nog 4 kilometer te gaan neemt de hellingsgraad opnieuw toe.
 

Lange bochten, met uitzicht op de toren die dichterbij komt. Je bent voorbij het café, le Vendran, voor één laatste korte en pittige test naar het bordje Sommet du Ventoux — en een uitzicht waarvoor je de kilometers hebt afgeteld.

Als je geluk hebt, is het een uitzicht om te koesteren. Omdat de Ventoux gepaard gaat met harde winden en zeer veranderlijk weer — het bewijs waarom deze zeldzame omgeving Ventoux (winderig) een ecologische magneet is die ons allemaal nederig maakt. Binnen enkele minuten nadat wij de top hadden bereikt, werden we met wolken bedekt en raasde een storm naar ons toe. Het was een onvergetelijke ervaring!

Om meer iconische beklimmingen van over de hele wereld te zien en erover te lezen, ga je naar:  www.epicicols.com

Gerelateerd artikel