Terug naar overzicht

Op pad met je fiets

Maak van je zomervakantie een fietsvakantie.

Staat de zomervakantie voor de deur? Wat vind je van het idee om ‘s morgens heel vroeg op te staan, je fiets te pakken en een rondje te doen als iedereen nog ligt te slapen? Of nog beter, ze met je mee te nemen op een van je tochten! Je kunt een land niet beter leren kennen dan op de fiets. Je kunt gaan waar je wilt in je eigen tempo. En bovendien smaken een ijsje en kop koffie op een terras veel beter. Je komt op plekjes waar je anders nooit gekomen zou zijn en ontmoet mensen die je anders nooit ontmoet zou hebben. En lig je aan het eind van de middag lekker op het strand in de zon, dan vind je ook echt dat je dat verdiend hebt. Net zoals dat extra glas wijn 's avonds. Of je nu ‘s ochtends je moment pakt of op een complete expeditie gaat, van fietsen in je vakantie krijg je geen spijt. Het is helemaal niet moeilijk te regelen. Hier zijn een paar tips om alles tot in de puntjes voor elkaar te maken.

Materiaal

Om te beginnen moet je fiets natuurlijk helemaal in orde zijn. Je wilt immers rijden en niet voortdurend prutsen aan je fiets. Breng hem dus voor je weggaat naar de fietsenwinkel voor een beurt. Zie je scheurtjes in de banden of is de draad versleten? Laat ze dan vervangen. Een nieuwe ketting en cassette, en je fiets is weer als nieuw. Geef je fiets een zomergevoel met nieuw, wit stuurtape. Vervang de plaatjes onder je schoenen als ze er versleten uitzien. Het laatste wat je wilt is immers problemen met je knieën als je halverwege bent.

Vergeet ook niet voldoende reservemateriaal mee te nemen. Tubes en dat soort zaken zijn niet overal even makkelijk te vinden en het is jammer van je tijd als je bij een lekke band moet gaan rondrijden, op zoek naar de goede spullen.

Kleding

Welke kleding je meeneemt, hangt natuurlijk sterk af van waar je heengaat en wat voor soort tocht je gaat maken. Neem in ieder geval een goed regenjack mee, een vest, arm- en beenwarmers, en natuurlijk schoenen, sokken, fietsbroeken, shirts, truien en je helm.

Ga je een beetje rondtoeren, dan hoef je niet persé fietskleren aan, maar die zitten wel een stuk comfortabeler. Je kunt in de Explorer Collection van Shimano prima door de stad lopen en op een terras zitten, terwijl de kleren eigenlijk bedoeld zijn om lekker te fietsen, ook op de pittige stukken. Vooral de CT5 sneakers zijn geweldig. Alle specifieke fietskenmerken zijn in de schoen weggewerkt en je kunt er goed mee uit de voeten in de stad.

Vervoer

Ga je vliegen? Stop dan je fiets in een lichtgewicht beschermtas. Controleer van tevoren de bagagerichtlijnen van de vliegtuigmaatschappij en boek daarna pas.

Ga je met de auto? Controleer dan of je fiets bij al je bagage in de auto past. Of koop eventueel een stevig fietsrek.

Vertrek je gewoon op je fiets vanuit huis? In een goed stel fietstassen kun je alles meenemen wat je nodig hebt voor een trip van een week of twee.

En verder...

Stop je fietsspullen in een aparte tas met heel veel vakken, zodat je de boel goed georganiseerd kunt houden. Zorg ook voor een gescheiden vak voor je ondergoed voor als je onderweg een paar dagen je kleren niet kunt wassen. Je hebt vast niet iedere dag de beschikking over een wasmachine en een wasdroger. In dat geval kun je het beste je kleding direct na het fietsen afspoelen onder de douche. Hang alles direct te drogen. Als je de natte kleding uitwringt in een droge handdoek, ben je de meeste nattigheid al meteen kwijt.

Misschien heb je geen vaste route uitgestippeld, maar het is toch handig een GPS op je stuur te monteren. Je weet maar nooit of je de weg kwijtraakt en dan is een GPS heel waardevol. Ga je langer op weg, neem dan een of twee accu’s extra mee zodat je elektronica blijft werken. En vergeet je camera niet! En denk ook aan zonnebrandolie en chamois crème...

Gerelateerd artikel