Terug naar overzicht

WAAROM WE ZO VAN DE KLASSIEKERS HOUDEN

De lente, de kasseien, de fans, de strijd tussen de kampioenen, een hele maand lang, van Antwerpen tot Luik. Het is (normaal gesproken) de mooiste tijd van het jaar.

Daarom - en omdat we ze dit jaar zo missen - hebben we de 10 fijnste platen van onze fotografen Joris Knapen en Léon van Bon van de vorige lente voor je verzameld. Scroll erdoor heen, graaf in je geheugen en geniet van waarom we zo van de voorjaarsklassiekers houden.

RONDE VAN VLAANDEREN

De Hoogmis, nationale feestdag in Vlaanderen. Van een volgepakte Markt in Antwerpen, tot de legendarische Muur van Geraarsbergen en publiek dat overal rijendik staat. Zoals De Ronde, is er geen één. De zon schijnt, het is een lentedag, Mathieu van der Poel valt, komt weer terug en wordt vierde. De verrassende Italiaan Alberto Bettiol gaat aan op laatste beklimming van de Oude Kwaremont - daar waar het moet - en rijdt zichzelf vervolgens de geschiedenisboeken in, op weg naar Oudenaarde.

Antwerpen komt bij elkaar voor de Hoogmis: de Ronde van Vlaanderen.

Wat denk je van de rood-wit-blauwe S-PHYRE-schoen van Mathieu van der Poel?

Het heilige der heiligen, waar het rijendik staat: de Muur van Geraarsbergen.

PARIJS-ROUBAIX

Philippe Gilbert was al zowat onsterfelijk, maar deed daar op de wielerbaan van Roubaix nog maar eens een schepje bovenop. De renner van Deceuninck-Quickstep kwam, zag en overwon in de 117e editie van de Hel van het Noorden, waarmee hij het vierde Monument - de belangrijkste eendagskoersen in het wielrennen - uit zijn loopbaan won. De enige waar hij nog nooit de beste was: Milaan-Sanremo.

Op z'n met Shimano Dura-Ace R9170 afgemonteerde Specialized, snelt Philippe Gilbert naar de wielerbaan in Roubaix.

Daar waar Parijs-Roubaix elk jaar begint: het Bos van Wallers.

Peter Sagan buigt het hoofd: dit jaar is de winst niet voor hem.

AMSTEL GOLD RACE

Sommige liefhebbers van de koers noemen het 'de mooiste finale ooit'. Er is al heel veel gezegd en geschreven over die fenomenale Amstel Gold Race van zondag 21 april 2019. In het kort: Mathieu van der Poel ging aan op de Gulperberg, te vroeg, lag vervolgens minuten achter, maakte in de laatste paar kilometer nog alles goed op de koplopers en won uiteindelijk de sprint. De lange versie is veel mooier, maar daarvoor verwijzen we je graag door. Let op: kippenvel bij het kijken van de finale is (opnieuw) verzekerd.

De beklimming van de Cauberg in Valkenburg blijft het centrale punt van de Amstel Gold Race.

Hét beeld van de Amstel Gold Race 2019: Mathieu van der Poel, meteen na de finish.

At your service, altijd en overal.

LUIK-BASTENAKEN-LUIK

La Doyenne, de oudste van allemaal. Het was hondenweer, tussen Luik en Bastenaken. Door die regen werd de Ardennenklassieker een loodzwaar einde van het klassieke voorjaar. Jakob Fuglsang bleek de beste op de laatste van 11 hellingen en reed zo naar zijn eerste zege in een Monument.

Een karakteristiek beeld uit Luik-Bastenaken-Luik, midden in de Ardennen.