Terug naar overzicht

SIMPEL LAAG OP LAAG

De fraaie aspecten van fietsen in de kou kunnen het ook zwaar maken. Snel dalende temperaturen, kille wind, regen, sneeuw en minder uren daglicht zorgen er vaak voor dat de wegen stiller worden. Maar voordat je je fiets in het vet zet en je seizoen afsluit, mag je niet vergeten dat met de juiste uitrusting zelfs de kilste dagen kansen bieden om een broodnodige frisse neus te halen. Denk maar eens aan een dampend hete kop koffie met een vers gebakje onderweg, dan krijg je zin om de kalender een paar maanden vooruit te zetten. Met onze oplossingen voor het hele seizoen kun je je aan de omstandigheden aanpassen en urenlang lekker fietsen, weer of geen weer. Maar met de vele geweldige opties kan het moeilijk lijken om de juiste keuzes te maken. We nemen met jullie de belangrijkste vragen door over het samenstellen van de beste uitrusting voor elke situatie met koel of koud weer.

Wat is warm?

Comfort is voor iedereen natuurlijk verschillend, maar 37°C is de ideale lichaamstemperatuur voor fietsprestaties, ongeacht de omstandigheden of inspanning.

Voordat je allemaal lagen aantrekt om in de kou te fietsen, moet je beseffen dat te veel kleding net zo gevaarlijk kan zijn als te weinig. Als je te veel draagt, kun je gaan zweten, waardoor de kans op onderkoeling toeneemt als je vaart mindert, de temperatuur daalt of je een lange afdaling rijdt.

Het belangrijkste om te onthouden is dat warm en droog goed is; de rest is meestal slecht.

Ontdek ons 37°C Concept

Hoe koud wordt het?

Zegt de weersvoorspelling dat het wisselvallig, koel of zeer koud wordt? Hoewel voorspellingen er soms naast zitten, kun je de juiste uitrusting samenstellen door voor lichtgewicht stoffen te kiezen waarmee je makkelijk lagen aanbrengt en die goed in zakken passen.

Kijk ook naar de wind en luchtvochtigheid. Bij veel wind of hoge luchtvochtigheid zijn materialen met DWR-behandeling en Gore-Tex accessoires essentieel om je warm en droog te houden zonder dat je oververhit raakt.

Ontdek uitrustingen voor gematigde weersomstandigheden

Ontdek uitrustingen voor koele weersomstandigheden

Ontdek uitrustingen voor koude weersomstandigheden

Het heet niet voor niets een basislaag

Als je twijfelt of je een basislaag nodig hebt, is dat waarschijnlijk wel zo. Op mildere dagen waarop het niet veel kouder wordt dan 10°C is het meestal een goed idee om te beginnen met een basislaag zonder mouwen of met korte mouwen, gecombineerd met armwarmers en een opvouwbaar wind- of thermovest.

Als je lichaam van nature sneller afkoelt is of je midden in de winter fietst, kies je voor een basislaag met lange mouwen om goed ingepakt te zijn.

Ontdek basislagen

Van onderaf opbouwen

Een goede winteruitrusting moet vooral de motor (je benen) warm houden en beschermen. Of je nu kiest voor de stabiliteit en extra bescherming van een korte fietsbroek met bretels of het gemak van een lange fietsbroek, onze lichte en ademende stoffen houden je de hele rit warm en droog.

Ontdek korte fietsbroeken met bretels

Ontdek lange fietsbroeken

Zorg voor je kern

Je kern warm houden zonder oververhitting is het doel van elk jack en shirt. Veel van onze AW-bovenkleding heeft winddichte voorpanden om de koude wind tegen te houden en sterk ademende materialen op de achterzijde om overtollige warmte kwijt te raken.

De meeste kledingstukken hebben een duurzaam waterafstotende behandeling (DWR) ondergaan, waardoor lichte regen en opspattend water wordt afgevoerd. Al onze bovenkleding is als systeem ontwikkeld, zodat je er uitstekend lagen onder en boven kunt dragen voor bijzonder comfortabele warmte op koudere dagen.

Ontdek Jacks

Ontdek Vesten

Ontdek Shirts

Warmere handen, meer controle

Als je er minder bloed naar je handen stroomt, is dat niet alleen onprettig, maar je kunt ze dan ook niet goed meer gebruiken omdat ze trager bewegen. Houd je handen warm en droog met wind- en waterdichte handschoenen afgestemd op jouw fietsstijl. Ze schuiven makkelijk aan en uit en bieden je essentiële bescherming zonder dat je inboet aan grip of behendigheid.

Explore Gloves

Houd je voeten warm

Voor je fietsplezier is het enorm belangrijk dat je voeten warm en droog blijven. Een betrouwbaar paar teenstukken of overschoenen zijn je beste wapens tegen de koude wind of opspattend water, ook wel bekend als de vijanden van je ledematen.

Onze scène-specifieke overschoenen passen bij onze schoenplaatjes en schoenen, zodat je ze er makkelijk op en af kunt schuiven. De sterk reflecterende elementen vallen extra op als je trapt, waardoor je beter zichtbaar bent bij weinig licht.

Ontdek teenstukken en overschoenen

Ontdek schoenen

Je ogen zijn onbetaalbaar

Brillen zijn de stille helden van fietsen in de winter. Natte wegen en sneeuw kunnen een gevaarlijke schittering opleveren als je ogen niet beschermd zijn. Onze brede lenzen met heldere en duurzame optische kwaliteit helpen je ogen beschermen tegen snijdende wind en opspattend water.

Ontdek brillen

We hopen dat je in deze gids de antwoorden vindt op al je vragen en de kleding die je nog miste en dat je geïnspireerd bent geraakt om de unieke uitdagingen van fietsen in de kou aan te gaan. Ga nu maar lagen aantrekken en lekker fietsen!