Terug naar overzicht

De nieuwe DEORE XT en SLX – een nieuw mountainbiketijdperk

Een van de mooie kanten van mountainbiken is de voortdurende ontwikkeling van de sport. Daardoor blijf je je als rijder door de jaren heen constant verbeteren. Je wordt fysiek sterker en je techniek wordt steeds beter. Ook bij Shimano zitten we niet stil. Non-stop ontwikkelen we de MTB-producten verder, zodat jij kan rijden zoals je nog nooit hebt gedaan. Shimano was in 1982 de eerste fabrikant ooit die een speciale groepset voor de mountainbike op de markt bracht: de beroemde DEORE XT. Ondertussen is het 2019 en presenteren we met trots de allernieuwste technologie op het gebied van MTB-aandrijflijnen met onze nieuwe DEORE XT en SLX.

Gedreven door technologie

In zowel de XT als de SLX groepset vind je de nieuwste Shimano-technologie, geïnspireerd op onze topgroep, de XTR. Beide groepsets hebben nu Dynamic Chain Engagement+ voor de ultieme kettingretentie en soepelheid in combinatie met een enkelvoudig kettingblad. HyperGlide+ heeft een verbeterde schakelsnelheid bij zowel op- als terugschakelen, de tandkransen hebben geoptimaliseerde schakelrichels en de schakels zijn afgeschuind. Bovendien is het ons gelukt de remgrepen nog verder te verbeteren door de constructie stijver te maken. Hierdoor kun je remmen met nog meer gevoel en controle. Al deze technologie kun je met je vingertoppen bedienen dankzij de I-SpecEV-constructie, die zorgt voor een cleane en ergonomische cockpit.

Shimano DEORE XT M8100-serie

Ontworpen voor de die-hard mountainbiker met de nodige materiaalkennis. Al vanaf het begin in 1982 heeft XT een centrale plaats veroverd in de mountainbikewereld. De nieuwe XT M8100 biedt nu de keuze uit een setup met een enkel of dubbel kettingblad. Het enkele blad is verkrijgbaar van 28 tot 36 tanden. De nieuwe MICRO SPLINE 10-51-tands cassette biedt een groot bereik. Wil je meer? Dan is het dubbele kettingblad met 36-26 vertanding de beste optie voor jou, in combinatie met de 10-45 cassette. De XT derailleur is uitgerust met de bumpstopper en Shadow+ technologie, die voorkomt dat de derailleur beschadigt en dat de ketting klappert of er afloopt. Je kunt in stilte genieten van je rit.

De nieuwe I-SpecEV-constructie biedt ruimere instelmogelijkheden, met een zijdelingse afstelling van 14 mm en 30 graden rotatiemogelijkheid. Dankzij de rubberlaag op de shifters heb je altijd grip. Ga jij voor een setup met een dubbel blad? Dan ben je vast enthousiast over onze Rapidfire Plus MONO shifter, waarmee je met dezelfde beweging op- en terugschakelt.

De remmen zijn opnieuw ontworpen en zijn verkrijgbaar in een remklauw met twee of vier pistons. De nieuwe shifters zijn stijver, wat meer controle, een directer contactgevoel en optimale remkracht oplevert. In combinatie met de RT-MT800 rotor wordt remmen naar een hoger niveau getild.

De nieuwe XT wielen met 28 rechte trekspaken zijn leverbaar in 27,5” en 29” en een binnenmaat van 24 mm of 30 mm. Dus geschikt voor zowel de cross-countryracer als de trailrijder.

Shimano SLX M7100-serie

SLX is ontworpen voor de fervente mountainbiker die steeds verder wil. De nieuwe SLX M7100 biedt nu de keuze uit een setup met een enkel of dubbel kettingblad. Het enkele blad is verkrijgbaar van 28 tot 34 tanden. De nieuwe MICRO SPLINE 10-51-tands cassette biedt een groot bereik als je kiest voor de setup met een enkel blad. Wil je meer? Dan is het dubbele kettingblad met 36-26 vertanding de beste optie voor jou, in combinatie met de 10-45 cassette. De SLX cassette is voorzien van dezelfde technologieën als de XTR- en XT-derailleur, met de bumpstopper en Shadow RD+-derailleurtechnologie.

De nieuwe I-SpecEV-constructie biedt ruimere instelmogelijkheden, met een zijdelingse afstelling van 14 mm en 30 graden rotatiemogelijkheid. Dankzij de rubberlaag op de shifters heb je altijd grip. Ga jij voor een setup met een dubbel blad? Dan ben je vast enthousiast over onze Rapidfire Plus MONO shifter, waarmee je met dezelfde beweging op- en terugschakelt.

De remmen zijn opnieuw ontworpen en zijn verkrijgbaar in een remklauw met twee of vier pistons. De nieuwe shifters zijn stijver, wat meer controle, een directer contactgevoel en optimale remkracht oplevert.

SLX heeft ook Center Lock naven met de nieuwe MICRO SPLINE interface. De beschikbare opties zijn 100/110 mm (voor) en 142/148 en 157 mm (achter).

Overzicht Shimano technologieën

 

Dynamic Chain Engagement+

Onze crankstellen met enkel kettingblad hebben nu een ultrastil en soepel tandprofiel. De ketting loopt er daardoor niet af en is soepeler dan ooit.

HyperGlide+

Dit is onze tweede generatie optimaal kettingmanagement. Met Hyperglide+ technologie in de cassette kun je sneller op- en terugschakelen, zelfs bij zware belasting. De ketting is verbeterd en heeft schakels met afgeschuinde binnenranden. Dit verlaagt de rolweerstand en zorgt voor soepel en snel schakelen in combinatie met onze Dynamic Chain Engagement+ kettingbladen.

Shadow RD+

De nieuwste derailleurs zijn voorzien van een bumpstopper en een schakelmechanisme dat de ketting op zijn plaats houdt en zorgt voor een stille aandrijflijn. Dankzij derailleurwieltjes met 13 tanden beschik je over een groot schakelbereik en schakel je nog steeds soepel. Last but not least zijn de derailleurs voorzien van onze Shadow-technologie, waardoor ze het meest compacte profiel op de markt hebben. Dat voorkomt dat de achterderailleur beschadigd raakt.

I-Spec EV

Onze I-Spec EV montage op het stuur zorgt tegelijkertijd voor een mooie cleane cockpit én de mogelijkheid je shifters en afstandsbedieningen zo ergonomisch mogelijk in te stellen.

MICRO SPLINE

We hebben de naven opnieuw ontworpen met MICRO SPLINE-technologie voor onze 12-speed cassettes. Met dezelfde breedte als bestaande naven, maar met de mogelijkheid een 10-speed tandwiel toe te voegen om een 12-speed aandrijflijn te creëren.