Terug naar overzicht

Part of the team 2021

Shimano ondersteunt veel professionele World Tour-teams met onderdelen en deskundig advies. Ook het huidige Team DSM en Shimano werken al meer dan 15 jaar samen. Shimano is daarbij veel meer dan een materiaalsponsor, het is een ‘part of the team’. Net zo goed als het team weer een onderdeel is van de R&D-inspanningen van deze Japanse onderdelenfabrikant.

Een wielerploeg heeft veel materiaal nodig. De meeste renners hebben immers 4 tot 5 racefietsen tot hun beschikking. Gewone koersfietsen, maar ook klim- en tijdritfietsen. Al direct aan het eindevan het wielerseizoen inventariseert Shimano bij de diverse teams dewensen voor het komende jaar. Ook worden dan bij de renners al de schoenen opgemeten, om ook deze tijdig gereed te hebben.

In januari bezoekt Shimano de teams tijdens hun trainingskamp. De technische mensen van Shimano brengen de mecaniciens dan volledig op de hoogte over het nieuwste materiaal, de opbouw en ookhet onderhoud van de onderdelen. De fabrieksondersteuning vanuitShimano loopt vervolgens het gehele seizoen door. Bij alle World Tourwedstrijden is zelfs een technicus van Shimano aanwezig om de teams bij te staan. Daarnaast zijn er online trainingen beschikbaar voor alle mecaniciens, waar men het gehele jaar door gebruik van kan maken.

Nieuwe onderdelen, die ontwikkeld worden door de R&D afdeling van Shimano in Japan, worden door de professionele renners in de harde praktijk getest. Eerst tijdens trainingen, daarna ook in wedstrijden. Pas wanneer deze professionals enthousiast zijn, worden de nieuwe onderdelen in productie genomen en komen ze beschikbaar voor de rest van het peloton en het grote publiek.

Het verschil tussen winst of verlies zit vaak in de details. Door de vergaande samenwerking met de wielerploegen wil Shimano dit verschil maken. De technische mensen van Shimano zijn door hun passie en deskundigheid echt ‘part of the team’.