Terug naar overzicht

RACEN EN TRAINEN MET POWER

De eerste commercieel verkrijgbare vermogensmeter debuteerde bijna 30 jaar geleden. Hoewel vermogensmeters in de loop der jaren aanzienlijk zijn veranderd, - ze zijn lichter, nauwkeuriger en veel complexer geworden - blijven ze één van de meest gebruikte en meest waardevolle trainingshulpmiddelen in de wielersport. Met vermogensmeters kunnen sporters en hun coaches precies begrijpen wat zij in de training doen en hoe de sporter daarop reageert. Als je je kracht kent, kun je efficiënter en dus ook effectiever trainen. Om de waarde van de vermogensmeter volledig te begrijpen, moeten wij eerst begrijpen wat vermogen is. In de wielersport meten wij het vermogen in watt en simpel gezegd is dit hoeveel werk je doet tijdens het rijden. Hoe harder je fietst, hoe meer vermogen of watt je produceert.

De eerst commercieel verkrijgbaar vermogensmeter debuteerde bijna 30 jaar geleden. Terwijl vermogensmeters in de loop der jaren aanzienlijk zijn veranderd - ze zijn lichter, nauwkeuriger en veel complexer geworden - blijven ze één van de meest gebruikte en meest waardevolle trainingshulpmiddelen in de wielersport.  Met vermogensmeters kunnen sporters en hun coaches precies begrijpen wat zij in de training doen en hoe de sporter daarop reageert. Als je je kracht kent, kun je efficiënter en dus ook effectiever trainen.

Om de waarde van de vermogensmeter volledig te begrijpen, moeten wij eerst begrijpen wat vermogen is. In de wielersport meten wij het vermogen in watt en simpel gezegd is dit hoeveel werk je doet tijdens het rijden. Hoe harder je fietst, hoe meer vermogen of watt je produceert.

Voordat vermogensmeters bestonden, controleerden sporters en coaches de training met behulp van de hartslag, de waargenomen inspanning of de geaccumuleerde vermoeidheid. Maar dit alles kan van dag tot dag inconsequent zijn en is moeilijk te kwantificeren op de lange termijn. Factoren zoals de hoeveelheid slaap die een sporter krijgt, cafeïne-inname die ochtend en de dagelijkse stress kunnen de hartslag van de sporter en de opgebouwde inspanning tijdens een training verstoren. Je kunt het gevoel hebben dat je net zo hard werkt als gisteren, maar in feite kan je lichaam nog harder of makkelijker werken en een aanzienlijk andere hoeveelheid kracht produceren.

Vermogensmeters bieden een consistente en eenvoudige manier om de prestaties van een sporter te meten, ongeacht hoe deze zich tijdens een training voelt. Vermogensmeters bieden ook een herhaalbare verwijzing naar de inspanning die een sporter levert bij een training. Dit helpt ons de hartslaggegevens, de vermoeidheid en de opgebouwde inspanning van de sporter beter te begrijpen. Het kennen van iemands kracht maakt al het andere relevanter.

Naast het bijhouden van de hoeveelheid werk die in elke training wordt verricht, kunnen vermogensmeters ook nuttig zijn bij het opsporen van inefficiëntie bij verschillende rijders. Met behulp van een tweezijdige vermogensmeter zoals de Shimano Dura-Ace FC-R9100-P crankmeter, kunnen coaches de disbalans van de spierkracht opsporen door de rechter en linker vermogensverdeling te bestuderen. Of, coaches kunnen de cadans van een rijder volgen samen met de vermogensmetingen om het meest efficiënte cadansbereik bij een bepaalde inspanning te bepalen.

Hoewel een vermogensmeter een essentieel trainingshulpmiddel is voor veel wielrenners, kan racen met vermogen ook zeer nuttig zijn. De meeste fietswedstrijden vereisen inconsistente, hoge krachtsinspanningen die bestaan uit aanvallen, tegenaanvallen en tactisch racen. Als je begrijpt hoe je lichaam op deze krachtpieken reageert, kun je zien hoe vaak je een aanval kunt tegengaan of hoe lang je een bepaalde inspanning kunt volhouden voordat je vermogen begint af te nemen.

Triatleten hebben er ook baat bij om met vermogen te racen, omdat deze wedstrijden vaak zeer gelijkmatige, consistente inspanningen vereisen. Het monitoren van je inspanning tijdens een triatlon is van cruciaal belang, zodat je een constant tempo kunt aanhouden zonder jezelf te veel in te spannen voordat je gaat racen. De spanning en de zenuwen die door een wedstrijd worden veroorzaakt, kunnen sporters ertoe verleiden om te snel te beginnen, wat later in de wedstrijd heel nadelig kan zijn. Het gebruik van een vermogensmeter tijdens de wedstrijd geeft direct feedback en stelt sporters in staat om hun inspanningen beter te controleren.

Of je nu nieuw bent in de wielersport of een veteraan, een vermogensmeter kan je rijervaring veranderen. Met behulp van vermogensgegevens, kun je de effecten van elke training beter begrijpen en je kunt de training efficiënter maken. Het kan je ook helpen om je wedstrijdtempo af te stemmen en elke inspanning te maximaliseren zodat je klaar bent voor de finishsprint of om de wedstrijd te beïnvloeden.

DURA-ACE R9100 VERMOGENSMETER

Power to You

De Shimano FC-R9100-P vermogensmeter: het essentiële prestatie-instrument voor elke fietser die zijn ware potentieel wil bereiken! Door real-time nauwkeurige en betrouwbare vermogensgegevens te verzamelen, kun je elk detail van jouw rit volgen en analyseren. Deze nuttige informatie over je vermogen kun je vervolgens gebruiken om jouw trainingen en wedstrijden af te stemmen op maximale resultaten.

Vermogensmeters zijn één van de snelst groeiende technologieën in de wielersport. In slechts enkele jaren tijd zijn ze geëvolueerd van een professionele uitrusting naar betaalbare trainingshulpmiddelen voor amateurs en enthousiaste recreatieve rijders.

Ontdek meer