Terug naar overzicht

Roads to Ride - Vuelta 2018

Van de hellingen van de Sierra in het zuiden tot de rollende Baskische hooglanden in het noorden, en van de grillige toppen van de Picos tot de reuzen van de Pyreneeën; elk jaar biedt de Vuelta a España ontelbare prachtige, legendarische en uitdagende 'Roads To Ride'. We selecteerden er een paar om naar uit te kijken deze Vuelta.

La Alfaguara / Andalusië - Etappe 4

Afstand: 12,4 km
Hoogteverschil :650 m
Gemiddelde helling: 5,6%

Een prettige klim in de buurt van de historische stad Granada. La Alfaguara is onderdeel van de Sierra Nevada. Deze rit is dit jaar voor het eerst opgenomen in de Vuelta, maar de regio staat vooral bekend als trainingsgebied voor professionele wielrenners. Het kan moeilijk zijn om een goed ritme te vinden tijdens deze specifieke klim, maar de vriendelijke helling, rustige wegen en afgelegen natuurlijke schoonheid van het Nationale Park Sierra de Huétor maken dit meer dan goed. Avontuurlijke wielrenners kunnen de heuvelrug verkennen om op de ruïnes van een oud sanatorium en verscheidene natuurlijke grottencomplexen te stuiten.

La Covatilla / Castilla-y-Léon - Etappe 9

Afstand:19,7 km
Hoogteverschil: 1100 m
Gemiddelde helling: 5,6%

La Covatilla is een van de moeilijkste klims in dit gebied van Midden-Spanje. Het is een oudgediende van de ronde en werd al vier keer eerder aangedaan in de Vuelta, met etappewinnaars als Danilo di Luca en de onverschrokken Dan Martin. Het landschap is typerend voor de regio, met veelal onvruchtbaar struikgewas, met rollende heuvels die verdwijnen aan de horizon. Het droge landschap heeft zijn charme, des te meer wanneer de verafgelegen toppen die je om je heen ziet, zijn bedekt met sneeuw. Probeer rustig aan te doen tijdens de eerste helft van de klim, aangezien de helling tijdens het tweede gedeelte de dubbele cijfers aantikt en dit geen plek is waar je de man met de hamer wilt tegenkomen - hoewel je dat natuurlijk liever nergens hebt.

La Camperona / Castilla-y-Léon - Etappe 13

Afstand: 8,5 km
Hoogteverschil: 650 m
Gemiddelde helling: 7,4%

Als onderdeel van het drieluik Asturias-Castilla brengt La Camperona de garantie op spektakel met zich mee tijdens de Vuelta 2018. De weg is smal en op sommige plekken bedekt met grind en op de bovenste hellingen haalt de helling een bruut maximum van 25%. Daarna wordt de helling iets gemakkelijker, maar blijft hij nog altijd in de dubbele cijfers steken terwijl de weg omhoog kronkelt naar de radiotoren. In tegenstelling tot Asturias, zijn de wegen in Castilla ontvankelijker voor de zinderende hitte van de Spaanse zon, dus zorg ervoor dat je de hitte aankunt als je hier fietst tijdens de zomermaanden.

Lagos de Covadonga / Asturias - Etappe 15

Afstand: 14 km
Hoogteverschil: 960 m
Gemiddelde helling: 6,9%

Met de ligging in het Nationale Park Picos de Europa, één van de mooiste natuurgebieden in Europa, is de Covadonga een klim voor de echte liefhebbers; een van de prachtigste klims die je ooit zult trotseren. Het is erg moeilijk om hier een ritme te vinden, de hellingen verschillen elke kilometer, met verschillende steile delen die over de 10% heengaan. De weg kan druk zijn met toeristen, alhoewel deze gesloten is voor auto's in augustus. De spectaculaire omgeving maakt dit tot een van de beste klims in Spanje. En als je de top nadert, en een beetje op adem kunt komen, vormen een handvol meren op de top – waardoor de klim aan zijn naam komt – de kers op de taart van de Covadonga. 

Monte Oiz / Baskenland - Etappe 17

Afstand: 8,8 km
Hoogteverschil: 830 m
Gemiddelde helling: 9,4%

Monte Oiz is één van de belangrijkste en de meeste befaamde bergen in de Baskische cultuur. Het is één van de vijf zogenaamde Deiadar-Mendiak – zichtbare toppen waarvandaan berichten werden verstuurd naar het platteland (via vuur- of hoornsignalen), waarmee leden van de lokale regering werden opgeroepen voor vergaderingen. Meer recentelijk, in 1985, was Monte Oiz de tragische plek van een vliegtuigongeluk, nadat een vliegtuig dat onderweg was van Madrid naar Bilbao een radartoren raakte op de top van de berg die in dichte mist was gehuld. Het uitzicht over de heuvels en rotsformaties van Euskadi is geweldig, met name naar  het einde toe waar de weg grillig over de heuvelrug slingert tussen de gigantische windmolens. Om daar te komen, zul je stevig moeten klimmen en de strijd aan moeten gaan met een helling met dubbele cijfers, maar de beloning op de top is het allemaal waard.

Coll de la Rabassa / Andorra - Etappe 19

Afstand: 17,8 km
Hoogteverschil: 1112 m
Gemiddelde helling: 6,2%

De Rabassa gaat omhoog vanaf het vakantieresort Sant Julia de Loria richting de skiliften op de top. De steilste gedeeltes zitten in de eerste twee kilometer, waarna de helling afzwakt naar een prettige consistentie, dus de liefhebbers kunnen rechtop gaan zitten en van het uitzicht genieten, terwijl ze door een imposant scala aan kronkelwegen rollen. De kant van Juberri is al twee keer eerder beklommen in de Vuelta, maar slechts één keer was er sprake van een finish op de top. Toen won Alessandro Ballan.