Terug naar overzicht

Shimano Blue Bloods gaan de strijd aan in Andalucía Bike Race

Als drie medewerkers van Shimano Europe vrij vragen om mee te doen aan de zesdaagse Andalucía Bike Race, zijn dat onmiskenbaar ware Shimano Blue Bloods.

Grenzen verleggen in de Andalucía Bike Race

Het spreekt voor zich dat een Blue Blood Shimano van het bedrijf en de producten houdt. Maar het gaat verder dan dat. Een Blue Blood heeft de passie voortdurend de grenzen op te zoeken van wat mogelijk is op een fiets.

En net als jij houden Blue Bloods van epische uitdagingen. Zoals de Andalucía Bike Race die gereden werd van 21 tot 26 februari in Zuid-Spanje. Verschillende teams van twee mountainbikers streden tegen elkaar in zes etappes over 440 kilometer met 11.000 hoogtemeters. 

Afgelopen week bewezen drie onverschrokken medewerkers van Shimano Europe zichzelf en hun materiaal in deze bergachtige wedstrijd. Cor van Leeuwen (Sports Marketing Officer, MTB) deed met zijn teamgenoot Maarten Mandemakers mee bij de elites, terwijl Joost Hoetelmans (Sports Marketing Officer, Road) en Bas van Dooren (Senior Product Manager) meededen in de categorie masters 40+. Hoe is het ze vergaan tijdens de zes wedstrijddagen? 

When the going gets tough…

De krachtmeting begon met een tijdrit. Beide Shimano-teams reden vrij voorzichtig om zich te sparen voor de zwaardere etappes die zouden volgen. Het elite-team behaalde de 52e positie in het algemeen klassement (van 97 teams) en het masters 40+ team werd 10e (van de 62). 

De tweede dag stegen de teams in het klassement, maar op dag drie sloeg de vermoeidheid toe. "De nacht ervoor had ik koorts en last van een zere keel", vertelde Hoetelmans van het masters-team. "En dat kwam slecht uit, want het was de langste etappe." 

Tijdens de voorlaatste etappe vielen links en rechts concurrenten uit, maar de teams van Shimano waren vastbesloten hun steeds hogere positie vast te houden. "Wat een etappe!", meldt Hoetelmans na afloop. "85 kilometer en 2.250 hoogtemeters over de spectaculaire trails rond Córdoba. Je had een ijzeren wil nodig om de finish te halen.

Op de laatste dag verschenen beide Shimano-teams aan de start in Córdoba voor een rit over 69 kilometer en 1.789 hoogtemeters. "Net als de overige Shimano-renners moest ik mezelf echt bij elkaar rapen die ochtend", zegt Bas van Dooren. "Ik heb me helemaal leeg gereden deze week. Ik moest mezelf dwingen om te eten en mijn benen kwamen pas na 2,5 uur (van de vier) een beetje op gang. 

Maar ze finishten sterk." In de einduitslag stond Team Shimano Elite op plaats 44 van de 77 teams die zijn gefinisht. Het master-team eindigde op een indrukwekkende 9e plek (van 49). Een fantastische prestatie voor mannen met een fulltime baan!

Praktijktest voor Synchroshift

De zandwegen en singletracks van Andalucía vormden de ideale testomgeving voor een van de laatste innovaties van Shimano: Synchroshift. Met stijgingspercentages van 30% en snelle, technische en rotsige afdalingen was dit perfect terrein voor speciaal materiaal.

Beide Shimano-teams reden met Di2-groepen met Synchroshift. Synchroshift is alleen beschikbaar voor MTB-grepen. Je wisselt automatisch van voorblad: met slechts twee knoppen ga je van je kleinste naar je grootste versnelling.

36/26 kettingbladen en een 11/40 cassette achter leverden onze MTB'ers een enorm schakelbereik. "We waren gigantisch in het voordeel ten opzichte van teams die met een enkel kettingblad reden", zegt Hoetelmans. "Synchroshift deed het beter, zowel op de steilste klimmetjes als op de lange en spectaculaire afdalingen." 

"We hebben enorm veel geleerd van deze ervaring", concludeert Hoetelmans. "We kijken er allemaal naar uit om aan meer ritten als deze mee te doen." 

Ga voor meer informatie over de Andalucía Bike Race naar www.andaluciabikerace.com.

Gerelateerd artikel