Terug naar overzicht

Door Shimano gesponsorde renners maken Tour de France 2015 tot een feestje

Kracht is niets zonder precisie. Weten wanneer en hoe je moet bewegen. En hoeveel inspanning je moet leveren. Daarom zijn Dura-Ace Di2 en Team Sky zo'n perfect koppel. En daarom heeft Chris Froome net zijn tweede Tour de France gewonnen. Van harte gefeliciteerd!

Een Tour vol hoogtepunten voor BMC

Maar er was meer dan alleen Team Sky. Door Shimano gesponsorde renners namen vanaf de allereerste dag het heft in handen in de Tour de France 2015 en ze hebben niet meer losgelaten. De Australiër Rohan Dennis van het BMC Racing Team greep de winst in de openingsetappe. Hij klokte de hoogste gemiddelde snelheid ooit gereden in een Tour-tijdrit en kreeg in Utrecht het geel om de schouders gehangen. BMC sloeg opnieuw toe in de ploegentijdrit van de negende etappe. Ze versloegen hun mede-Shimano-renners van Team Sky met minder dan een seconde voorsprong op de streep.

De Belgische renner Greg van Avermaet haalde de derde etappezege binnen voor BMC. Hij had in de dertiende etappe na een verzengend hete rit nog de meeste adem over en versloeg Peter Sagan in de eindsprint. Helaas moest kopman Tejay Van Garderen van BMC de Tour wegens ziekte verlaten in de zeventiende etappe. Desondanks was deze Tour voor BMC vooral een Tour vol klinkende hoogtepunten.

Froome brengt rest van Fab Four slag toe

Het grootste nieuws is natuurlijk dat Froome voor de tweede keer de Tour heeft gewonnen. De eerste aanzet daartoe deed hij in de derde etappe, tijdens de klim van de beruchte Muur van Hoei. Hij veroverde het geel en sloeg direct een gat met de rest van de Fab Four: zijn drie belangrijkste rivalen Nairo Quintana, Alberto Contador en Vincenzo Nibali.

Maar de zwaarste slag kwam in de tiende etappe, op de Franse nationale feestdag Quatorze Juillet. Ironisch genoeg koos Froome de dag waarop een einde kwam aan de Franse monarchie om zichzelf tot koning van de Tour te kronen. Hij bestormde de laatste 6,5 km van de eerste bergetappe naar La Pierre-Saint-Martin en liet zijn rivalen naar adem happend en verslagen achter. Zelfs met nog zeven zware bergetappes voor de boeg zou de voorsprong die Froome die dag nam onoverbrugbaar blijken te zijn. 

Shimano feliciteert al zijn renners

Onze félicitations gaan daarom allereerst naar Chris Froome die al zo snel zijn stempel drukte op een Tour waarvan was voorspeld dat die een van de spannendste in jaren zou worden. Hij is een van de weinige renners die zowel de gele als de bolletjestrui heeft gewonnen. Chris, jouw geweldige prestaties helpen ons voortdurend de prestaties van onze componenten naar een hoger plan te tillen. Daar danken we je bijzonder voor. Naast de etappewinnaars van het BMC Racing Team feliciteren we ook Simon Geschke die het Team Giant-Alpecin voor het derde jaar op rij een zeer verdiende etappezege bezorgde.

Shimano is er trots op zeven World Tour ploegen van dienst te mogen zijn, waarvan drie renners de top tien van de eindklassering hebben gehaald: Chris Froome van Team Sky, Robert Gesink van Team LottoNL-Jumbo en Bauke Mollema van Trek Factory Racing. Maar we zijn net zo trots op de andere tien ploegen die met onze componenten rijden. En ten slotte niets dan lof van iedereen bij Shimano voor al die roemloze knechten die met Shimano rijden, de Geraint Thomassen die de Froomes van deze wereld aan hun overwinning helpen.

Gerelateerd artikel