Terug naar overzicht

Shimano Neutral Service deelt de passie van mensen

Verbonden blijven met klanten, contact houden met de markt en vooral mensen helpen zo veel mogelijk plezier te halen uit hun fietstochten – of ze nou racen als professionals of eindelijk eens die klassieker rijden waar ze al jaren van dromen.

Dat is het idee achter Shimano Neutral Support. We spraken Carola Groeneveld, Event Coordinator bij Shimano Europe, die al vijf jaar de technische support voor Shimano coördineert, en Bart Boom, die als servicemonteur bij Shimano mensen als jij en ik helpt tijdens bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race.

Waar kicken renners op?

"We hebben Neutral Service opgezet om te zorgen dat mensen zo veel mogelijk plezier halen uit hun toertochten", zegt Carola. Sterker nog, dat is een van de belangrijkste drijfveren achter de fietsproducten van Shimano: een gezonde levensstijl stimuleren en zorgen dat mensen eropuit trekken. 

Shimano Neutral Service gaat naar verschillende sportevenementen in Europa, waar bij iedereen fietsen en mountainbiken door de aderen stroomt. "Recreatieve rijders zijn altijd heel blij met onze hulp. Het zijn vaak pittige tochten waar ze aan mee doen, zoals de Ronde van Vlaanderen of de Amstel Gold Race. Ze hebben daar dan hard voor getraind en zijn supergemotiveerd om de finish te halen. Het ergste wat er dan kan gebeuren, is dat halverwege de tocht een spaak of kabel breekt. Wij zijn staan klaar om renners met pech weer op weg te helpen om hun droom na te jagen."

Een 100% non-profit service

Er zijn vaste plekken langs de route waar je terecht kunt voor de hulp. Dat zijn altijd de plekken waar ook de stands met eten en drinken staan. De service is 100% non-profit. "Maar we vragen de recreatieve rijders wel om een vrijwillige bijdrage", zegt Carola. "Ze betalen dan een klein bedrag voor de onderdelen die zijn vervangen, zoals banden of kabels. Dat geld gaat in een grote pot en wordt aan het eind van het jaar gedoneerd aan een goed doel."

Goede uitleg = goed onderhoud

Fietsonderdelen worden elk jaar steeds technischer. Daarom is het belangrijk dat mensen een goede uitleg krijgen over de ins en outs van de technologie. Met beter onderhoud voorkom je in de toekomst een hoop ellende. Het is natuurlijk het beste als de rijders zo veel mogelijk tijd hebben om naar de service van Shimano te gaan. Daarom gaat Shimano tegenwoordig vaak al een dag eerder naar evenementen. "Tijdens een toertocht willen rijders alleen maar dat we zo snel mogelijk hun fiets maken zodat ze hun weg kunnen vervolgen", zegt Carola. "Maar daardoor hebben we weinig tijd om alles goed uit te leggen. Daarom staan we tegenwoordig ook vaak met een stand bij bijvoorbeeld de inschrijving. Mensen hebben dan namelijk veel meer tijd om met ons te praten."

"Tijdens de Ronde van Vlaanderen heb ik echt bizarre fietsen gezien. Fietsen die misschien wel letterlijk uit de Amsterdamse grachten zijn gevist, en waarvan je denkt 'daarmee ga je deze tocht echt niet uitrijden!”’

De passie is de charme

De charme van deze toertochten is de passie en toewijding die mensen hebben voor fietsen. "Tijdens de Ronde van Vlaanderen heb ik echt bizarre fietsen gezien", zegt Carola. "Fietsen die misschien wel letterlijk uit de Amsterdamse grachten zijn gevist, en waarvan je denkt 'daarmee ga je deze tocht echt niet uitrijden!”’

Voor veel mensen is het uitrijden van zo'n toertocht een levensdoel. "Je kunt je echt niet voorstellen wat voor fietsen we allemaal langs zien komen", zegt Bart. "Zo kwam er in 2015 voor de start van de Amstel Gold Race een man naar me toe kwam met een verroest stuk schroot van zeker 25 tot 30 jaar oud. 'Hij schakelt niet meer goed', zei hij, terwijl alles het jaar ervoor volgens hem nog perfect werkte. Daarom vroeg ik hem wat hij in de tussentijd met zijn fiets had gedaan. Die had het hele jaar in zijn schuur gehangen!"

"Deze man gebruikte zijn fiets maar één keer per jaar, om de toerversie van de Amstel Gold Race te rijden. De rest van het jaar verzamelde zijn fiets mos en spinnenwebben. Wij doen er alles aan om zulke mensen weer op weg te helpen en daarvoor moeten we soms behoorlijk creatief zijn. Dat was in dit geval ook zo. Uiteindelijk kon deze man op pad met een goed werkend schakelsysteem, wat eerlijk gezegd best een wonder was."

"Wat me steeds weer opvalt, is de emotionele waarde die fietsen hebben. Zo kan een fiets bijvoorbeeld van een vader geweest zijn, of er kleven andere herinneringen aan."

Fietsen hebben emotionele waarde. "Ik heb mensen op oude fietsen voorbij zien komen waarvan nog maar één versnelling werkte", zegt Carola. "Wat me steeds weer opvalt, is de emotionele waarde die fietsen hebben. Zo kan een fiets bijvoorbeeld van een vader geweest zijn, of er kleven andere herinneringen aan. Dat kan de reden zijn waarom mensen de tocht per se willen rijden op die specifieke fiets, terwijl een andere fiets veel beter was geweest." Daarom komen mensen soms met een fiets van wel 25 tot 30 jaar oud bij de reparatiestand van Shimano Neutral Service. Maar voor hen is het natuurlijk veel meer dan gewoon een fiets. 

Gerelateerd artikel