Terug naar overzicht

Tharsis Trail

Di2 geïntegreerde sturen en stuurpennen voor je mountainbike. Het stuur en de stuurpen van Tharsis Trail zijn ontwikkeld in samenwerking met trailfenomeen Martin Maes, de PRO-renner die voor het GT Factory Racing Team rijdt.

In navolging van het succesvolle Tharsis XC systeem (met componenten die voldoen aan de specifieke eisen van cross-country trainingen en wedstrijden) wilde PRO nu een geavanceerd carbon stuur en aluminium stuurpencombinatie maken voor all-mountain- en trailrijders. Deze moesten ook nog naadloos integreren met Shimano’s revolutionaire Di2-schakelsysteem. Het is de nieuwe Tharsis Trail cockpit geworden.

Het ontstaan van trail riding voert terug naar het einde van de jaren 70. Toen begonnen fietsers over de hele wereld te experimenteren met racefietsen, cruiserfietsen en 'klunkers'. Ze wilden deze geschikt maken voor off-road rijden over de miljoenen kilometers aan trails die tot die tijd niet begaanbaar waren voor fietsers. Een groep gedreven rijders in Noord-Californië begon met een jaarlijkse downhill-wedstrijd, de 'Repack ride' (zo genoemd omdat door de hitte die vrijkwam tijdens de lange off-road afdalingen het vet in de naven verdampte door het vele remmen en na elke run ververst moest worden).  

Zie je het voor je? Fietsers die zelf knutselden aan oude fietsen toen het juiste materieel nog lang niet bestond. En dat alles uit liefde voor het off-road rijden? Puur en alleen het verlangen van deze pioniers om over off-road trails te kunnen fietsen, veroorzaakte een golf van technologische vooruitgang. En die heeft uiteindelijk geleid tot de mountainbike-sport zoals we die nu kennen.

En wát voor sport! Het fietsen (en de technologie) is zo gespecialiseerd geworden dat er materialen en wedstrijden zijn speciaal voor cross-country, downhill, trail, all-mountain, enduro en zelfs dirtjumping. Maar het hart van al deze manieren van fietsen in de vrije natuur, de meest voorkomende rijstijl en misschien tegelijk de ziel van het mountainbiken zelf, is het pure trail riding. Fietsen in de ruige natuur als geestelijke en lichamelijke escape uit de rest van de wereld. 

Het endurofenomeen dat het mountainbiken van de puurste soort heeft helpen ontwikkelen

Het stuur en de stuurpen van Tharsis Trail zijn ontwikkeld in samenwerking met trailfenomeen Martin Maes, de PRO-renner die voor het GT Factory Racing Team rijdt. Maes is pas 18 jaar, maar heeft in 2013 en 2014 al veel indruk gemaakt met zijn internationale successen bij het WK voor junioren in de endurocategorie – een sterk bezette discipline die tussen downhill en cross-country in zit.

Het komt hierop neer, Maes, de king of the trails, zei dat hij ons wilde helpen de nieuwe cockpit aan te passen aan het snelle, vloeiende trailrijden. Zijn testritten over de plaatselijke trails waar hij de fijne kneepjes heeft geleerd, hebben ons geholpen de nieuwe cockpit te finetunen. Onze gezamenlijke inspanningen hebben geresulteerd in een prachtige cockpit, Di2 geïntegreerd en perfect voor de spijkerharde eisen van freeriding.

Integratie en looks gaan samen

De Tharsis Trail cockpit is schitterend uitgevoerd in twee tinten matzwart met glossy zwarte stickers en past daardoor goed bij elke kleur fiets. Het stuur is verkrijgbaar in twee versies: klassiek voor een mechanisch aandrijfsysteem of met een superclean Shimano Di2 kabelgeleidingssysteem als je voor het nieuwste elektronische aandrijfsysteem gaat.

Beide sturen zijn 800 mm breed met een rise van 20 graden voor ongekende controle op technische trails. De sturen kunnen worden ingekort tot 720 mm voor rijders die met een smaller stuur willen rijden. 

De stuurpen is verkrijgbaar in vier lengtes (35, 45, 55 en 65 mm) met een rise van 0 graden, zodat er voor ieder postuur een passende stuurpen bij zit. De voorklem op de Tharsis Trail-stuurpen is breder dan die van zijn voorgangers. Dit levert meer controle op om de krachten van bredere sturen en agressiever rijden op te vangen. De kabels voor Di2 worden onzichtbaar door de stuurpen geleid. 

Gerelateerd artikel