Terug naar overzicht

De kunst van het winnen

Achter de schermen bij Chris Froome en zijn TdF-team op hun weg naar de overwinning. Voor het winnen van de Tour de France is meer nodig dan alleen individueel talent. Je kunt niet zonder een perfect team. En daarachter een klein leger.

Het zag het er allemaal zo makkelijk uit bij Team Sky. Ze hebben de Tour van begin tot eind gedomineerd. Dit was de derde overwinning voor Chris Froome, de vierde voor Team Sky. In 2012 wonnen zij ook al met Sir Bradley Wiggins, Froome eindigde toen al als tweede. Deze successen komen niet vanzelf. Team Sky heeft de kunst van het winnen tot perfectie verheven door een briljante mix van intelligentie, talent en toewijding. Hun geheim? Teamwork van renners, ondersteunende staf en partners als Shimano.

"Het team was fantastisch. Iedereen kon zien dat we misschien wel het sterkste team ooit hadden."

In de Tour van dit jaar hebben Chris Froome en Team Sky de kunst van het winnen op een nog hoger plan gebracht. Ze stonden al bekend om hun strategie van de optelsom van de marginale voordelen, ofwel, alle kleine beetjes helpen. Ze voeren op elk onderdeel dat bepalend is voor de fietsprestatie een verbetering door – al is het maar 1% – om tot optimale prestaties te komen. 

"Het team was fantastisch. Iedereen kon zien dat we misschien wel het sterkste team ooit hadden. Allemaal jongens van grote klasse om mij heen. Die zelf ook een etappe zouden kunnen winnen", legt Froome uit.

De teamspirit van Team Sky

Maar het waren niet alleen de renners die Froome aan de overwinning hebben geholpen. Veertig man support reizen met hen mee. Mecaniciens, voedingsdeskundigen, verzorgers, artsen, masseurs, sportpsychologen, sportdirecteuren, chauffeurs en nog veel meer. Aan het eind van de Tour zijn ze stuk voor stuk uitgeput door het harde werken en het slaapgebrek. Zonder hun opofferingen elke dag opnieuw hadden Froome en zijn teamgenoten niet op dit niveau kunnen presteren. 

"Het is een groepsprestatie. Wielrennen is beslist geen individuele sport"

"Het spreekt voor zich dat we al deze mensen die zich het hele jaar voor ons inspannen veel dank verschuldigd zijn. Mensen vergeten dat ook zij net zo lang van huis zijn, misschien zelfs nog wel langer dan wij. Tijdens trainingskampen en wedstrijden doen ze álles voor ons, zodat wij ons kunnen focussen op het wielrennen. Het is een groepsprestatie. Wielrennen is beslist geen individuele sport", voegt Froome toe.

Het team áchter het Team

De opsomming is nog niet volledig: achter het team op de weg staat een nog groter team van managers en logistieke en operationele medewerkers. Hun basis is het National Cycling Centre in Manchester, Engeland. Het logistieke centrum bevindt zich in het Belgische Deinze.

En achter Team Sky zelf zit nog een ondersteunende laag die minder zichtbaar is. En hier komt Shimano in beeld. Wij zijn geen sponsor van Team Sky in de zin van alleen maar leverancier van componenten, wij maken integraal deel uit van het supportteam.

De voorbereidingen op de overwinning

De Tour de France wordt niet in juli gewonnen. De voorbereidingen beginnen ver daarvoor. Shimano was aanwezig op de trainingskampen van Sky in december en januari. Daarna waren wij bij iedere World Tour-wedstrijd waar Sky aan meedeed om te checken of alles onder controle was. 

"Dan praten we met de technisch directeur (Carsten Jeppesen) en met de mecaniciens om na te gaan of alles in orde is. We informeren naar eventuele problemen, we geven tips over hoe ze onze producten het best kunnen gebruiken, we zorgen voor de juiste setup van de fietsen en regelen reserve-onderdelen. Hierdoor kunnen de renners optimaal presteren tijdens de wedstrijden", aldus Rudy Bouwmeester, Manager Sports Marketing bij Shimano.

Een voorbeeld van een van de innovaties van dit jaar was het exclusieve gebruik van het nieuwe DURA-ACE C40 wiel. Lichtgewicht materialen en een aerodynamisch design, dat scheelt gauw een paar watts bij klimmen en versnellen. Froome koos dit wiel voor de tijdritten en een aantal belangrijke bergetappes.

"Eén man gaat als winnaar over de finish in Parijs. Een heel leger heeft hem zo ver gebracht. En wij zijn er trots op een onderdeel te zijn van dat leger."

Gerelateerd artikel