Terug naar overzicht

INDOOR TRAINING: VIRTUELE TRAINING EN VERMOGEN GEBRUIKEN OM JE CONDITIE TE VERBETEREN

Binnenshuis fietsen op een hometrainer werd ooit als een winterse activiteit en als saai beschouwd. Echter, met game-achtige virtuele trainingsprogramma’s zoals Zwift, slimme trainers die meer weg hebben van buiten rijden en met steeds uitgebreidere informatie over hoe je met een gestructureerde training je prestaties kunt verbeteren, kiezen steeds meer rijders het hele jaar door voor indoorritten. Alhoewel er niets gaat boven een fris briesje op je gezicht als je met je favoriete afdaling bezig bent of tegen je vrienden aan het sprinten bent voordat je een dorp binnenrijdt, een indoorrit kan ook belangrijke trainingsvoordelen bieden.

VOORDELEN VAN BINNEN RIJDEN

Het maakt niet uit of je met een basisuitrusting of een dure topuitrusting rijdt, indoor rijden zorgt in de eerste plaats voor een extra veiligheidselement. Op veel plaatsen zijn de wegen tijdens natte en winterse maanden glad. Door binnen te trainen, kunnen rijders zich concentreren op de rit voor hen ligt in plaats van te proberen de fiets stabiel te houden. Ook voor rijders die zich niet op hun gemak voelen als ze in een drukke omgeving rijden of die de strijd aan moeten gaan met het autoverkeer, neemt het indoor rijden stress weg zodat ze zich kunnen concentreren op het plezier of de pijn, afhankelijk van wat de voorkeur heeft.

Naast veiligheid, levert het indoor rijden een niveau van consistentie en controle over je training dat bij het buiten rijden niet haalbaar is. Geen onverwachte stoptekens, omwegen of slecht weer. Jij hebt de controle over hoe hard je rijdt, wanneer je je intervallen moet timen en je kunt ervoor zorgen dat je niet vast komt te zitten op een bergopwaarts gedeelte wanneer je dat eigenlijk vlot zou moeten rijden. Je kunt zonder stops of afleiding net zo makkelijk of zo hard rijden als je zelf wilt.

Tot slot, door niet met regen, sneeuw of andere viezigheid te moeten worstelen als je indoor rijdt, heb je ook nog het voordeel van minder schoonmaken en ander routine-onderhoud. Het is nog steeds belangrijk om de essentiële taken, zoals het reinigen en smeren van je ketting, uit te voeren om je fiets soepel te laten lopen. Het is ook belangrijk om het frame en andere onderdelen na zware ritten schoon te maken, omdat waarschijnlijk zweet op je fiets en in de verschillende onderdelen is gedruppeld.

EEN VERMOGENSMETER GEBRUIKEN VOOR INDOORRITTEN

Een gewone standaard hometrainer en een koptelefoon zijn een goede basis voor je indoor-setup. Echter, door het uitbreiden met extra equipment zoals een Shimano’s dubbelzijdige DURA-ACE-vermogensmeter kan je een indoortraining aanzienlijk verbeteren. Vermogensmeters meten het werkelijke vermogen (vermogen in watt) dat je produceert tijdens het trappen op je fiets of hometrainer. Deze meting wordt meestal weergegeven op een kleine hoofdunit of fietscomputer die op het stuur is gemonteerd en die bestanden kan opslaan voor een latere analyse door jezelf of een coach.

Het meten van jouw inspanningen met vermogen geeft een veel nauwkeuriger beeld van hoe hard je hebt gewerkt dan alleen maar te kijken naar je snelheid of geschatte afstand. Deze basismetingen worden vaak beïnvloed door tal van andere variabelen, zoals de grootte en het gewicht van de rijder, het terrein (buiten of op Zwift) en de windsnelheid. Watts kunnen eveneens worden gebruikt om andere cijfers te berekenen, zoals kilojoules (kJ) of verbrande calorieën.

VIRTUELE TRAININGSPROGRAMMA’S ZOALS ZWIFT

Door een virtueel trainingsprogramma zoals Zwift te gebruiken, kan je indoor rijervaring van een eenzame solomissie in een leuke sociale activiteit veranderen. Zwift maakt het mogelijk om in real-time virtueel te rijden of te concurreren met andere fietsers van over de hele wereld. Elke fietser creëert een speler, die je gebruikt om deel te nemen aan een fietsvideogame die op je computer, tablet of televisiescherm wordt weergegeven. Wanneer je harder trapt, versnelt ook je fietser in de videogame, waardoor de rijervaring aanvoelt als buitenrijden.

Weliswaar heeft Zwift geen vermogensmeter nodig, maar het programma biedt de meest realistische rijervaring bij het gebruik van een vermogensmeter. Als alternatief, kunnen rijders een Bluetooth-snelheids- en cadanssensor aansluiten, die een schatting van je vermogen maakt om je speler vooruit te helpen. Door het gebruik van een vermogensmeter verbetert de reactietijd in het spel en het garandeert een gelijk niveau met je mede-renners en racers, in plaats van uit te gaan van een gecalculeerd vermogenscijfer.

Andere virtuele programma’s zoals Rouvy, CVRcade en TrainerRoad bieden eveneens indoor-trainingsplatforms aan die samen met je vermogensmeter voor een indoortraining zorgen. Elk programma biedt zijn eigen unieke kijk op virtuele training, waardoor veel spannendere en interactievere trainingen worden geboden dan een paar jaar geleden mogelijk was.

Met elk indoor-trainingsprogramma, verbetert een vermogensmeting de ervaring. Of je nu traint voor een grote race deze zomer of in vorm wilt blijven tijdens de donkerdere maanden, een indoortraining met vermogensmeting helpt je om je fitter te voelen en sneller te rijden zodat je meer plezier hebt als je deze zomer op pad gaat. 

ZOEK EEN DEALER

Je Shimano-dealer is altijd in de buurt. Professionele ondersteuning is altijd om de hoek.