Terug naar overzicht

INZICHT IN VERMOGEN EN VERMOGENSMETERS

Sinds de introductie in de late jaren tachtig van de vorige eeuw hebben powermeters een revolutie teweeggebracht in het fietsen, waardoor de manier waarop wij trainen, racen en zelfs herstellen op de fiets is veranderd. Terwijl het oorspronkelijk een exclusief trainingshulpmiddel voor professionele wielrenners was, is het nu gebruikelijk dat wielrenners van alle niveaus met vermogen trainen. Echter, het begrijpen van het vermogen en het gebruik van de gegevens van je vermogensmeter kan voor elke fietser, zowel nieuwkomers alsook ervaren fietser complex zijn. Met een fundamentele kennis van een vermogensmeting kunnen fietsers de voordelen van vermogensmeters toepassen om hun fietsprestaties te helpen bevorderen.

WAT IS VERMOGEN?

In de wielersport geeft het meten van het vermogen een objectieve berekening van het daadwerkelijke werk dat je verricht tijdens het trappen. We gebruiken watt als meeteenheid wanneer we het over vermogen hebben en in zijn eenvoudigste vorm kan vermogen als volgt worden omschreven:

Vermogen = Koppel x Cadans

In deze vergelijking kenmerkt het koppel de hoeveelheid vermogen of inspanning die een rijder op de pedalen genereert, terwijl de cadans wordt gemeten in crank-omwenteling per minuut. Samen betekent deze vergelijking dat als je harder trapt bij dezelfde cadans of als je sneller trapt bij hetzelfde koppel, je vermogen toeneemt.

VERMOGEN METEN

Het vermogen wordt op de fiets op verschillende manieren gemeten. Eén van de gangbare en algemeen geaccepteerde methoden is een crankset met vermogensmeter, zoals de Shimano DURA-ACE Vermogensmeter. De in het crankstel geïntegreerde vermogensmeter meet kleine doorbuigingen of krommingen in de crank die optreden als gevolg van de trapkrachten. Deze microscopisch kleine bewegingen worden gebruikt om continu je vermogen te berekenen, dat vervolgens via het ANT+ of BLE-signaal naar jouw stuurcomputer of smartphone-app wordt gestuurd. Deze apparaten verzamelen de gegevens die door jouw vermogensmeter worden verzonden en slaan deze op, zodat jij of je coach het vermogen tijdens de rit of na de rit in real time kunt controleren.

Shimano’s DURA-ACE-Vermogensmeter maakt gebruik van de Bluetooth/ANT+ technologie om een verbinding te maken met jouw fietscomputer waardoor je live je vermogensgegevens ontvangt.

TRAINING MET VERMOGEN

Trainen met een vermogensmeter is vooral nuttig in de wielersport omdat deze meting een duidelijk beeld geeft van hoe hard je werkt. Andere metingen, zoals de hartslag, zijn veel subjectiever en kunnen van dag tot dag variëren, afhankelijk van externe factoren zoals cafeïne-inname, kwaliteit van de slaap of de inname van vocht. Hoewel een hartslagtraining nuttige inzichten kan bieden in de prestaties en inspanning van de fietser, biedt het niet hetzelfde objectieve beeld als een vermogensmeting.

Samen met de hartslag geeft het meten van je snelheid en gemiddelde tempo enig inzicht in je rijprestaties en inspanning, maar deze gegevens zijn niet zo duidelijk als een vermogensmeting. Als je bijvoorbeeld doorgaans een lokaal trainingsparcours aflegt met een gemiddelde snelheid van 18 km/u, maar je hebt vandaag slechts 17 km/u gehaald, zou je kunnen denken dat je slecht hebt gepresteerd. Echter, winderige omstandigheden kunnen invloed hebben gehad op je tempo, waardoor je ondanks het feit dat je harder trapt dan normaal, langzamer gaat rijden.

Als we een vermogensmeter toevoegen, kan het zijn dat je vermogen op de winderige dag zelfs 20% hoger was. Ook al was je gemiddelde snelheid lager dan normaal, je vermogensmeter onthulde de waarheid dat je een geweldige training hebt gehad. Diverse factoren buiten de wind om kunnen je gemiddelde snelheid beïnvloeden, zoals heuvels, je plek in een groep en de rolweerstand van de banden. Weliswaar biedt de snelheid wat nuttige informatie over de training, maar het geeft geen volledig beeld.

FTP EN TRAININGZONES

Trainen of racen met vermogen kan ook helpen om wielrenners te begeleiden in hun inspanningsniveaus tijdens trainingen of wedstrijden. Als je weet hoe hard zich je lichaam gedurende een bepaalde tijdspanne kan inspannen, kan dat je helpen om je prestaties te meten, zodat je aan het eind genoeg energie over hebt voor een eindsprint of je training af kunt maken zonder helemaal uitgeput te zijn.

Veel fietsers maken gebruik van trainingszones of vermogenszones om de verschillende prestatieniveaus te onderscheiden. Een gangbare manier om deze zones vast te stellen, is om eerst om je functionele drempelvermogen of FTP te bepalen. Je FTP staat voor het maximale gemiddelde vermogen dat je een volledig uur lang fietsend kunt volhouden. Gelukkig kun je, in plaats van een test van een uur, een maximale inspanning van 20 minuten leveren tijdens het meten van het vermogen. Vermenigvuldig dit gemiddelde vervolgens met 0,95 om je geschatte FTP te bepalen. Je FTP-waarde kan vervolgens worden gebruikt om trainingszones vast te stellen, die worden gebruikt om je dagelijkse trainingsschema te bepalen.

Rijders met voldoende inzicht van wat het vermogen meet en hoe dit wordt berekend, kunnen het vermogen in de training beter benutten om slimmer te rijden, sneller te racen of te leren wanneer ze zich moeten inhouden en hoe ze beter kunnen herstellen. Vermogensmeters zijn een gemakkelijke en een betrouwbare manier om je training te plannen en je voortgang gedurende een bepaalde periode te meten om er zeker van te zijn dat je op koers ligt om je doelen te bereiken.

ZOEK EEN DEALER

Je Shimano-dealer is altijd in de buurt. Professionele ondersteuning is altijd om de hoek.