Terug naar overzicht

Shimano adviseert vakantie-checklist voor je fiets

Het laatste wat je wilt als je op vakantie bent, ver van huis en op onbekend terrein, is dat je fiets kapotgaat. Daarom hebben we twee adviezen: maak voor vertrek een checklist van de vitale onderdelen van je fiets en gebruik alleen Shimano-componenten. Alleen dan ben je altijd verzekerd van optimale performance.

Waarom een checklist?

Bedenk wat zou kunnen gebeuren – van hinderlijk tot gevaarlijk – en zorg ervoor dat het niet gebeurt. Stel je eens voor: een afdaling met haarspeldbochten. Je ogen zijn gericht op je snelheidsmeter. Je staat op het punt je snelheidsrecord te verbreken en de adrenaline giert door je lijf. Maar bij het naderen van de volgende bocht constateer je dat je je ogen geen moment van de weg had moeten laten. Je hebt de scherpte van de bocht onderschat en nu moet je remmen, héél hard.

Maar je hebt de remblokjes niet gecontroleerd voor je op vakantie ging. En die zijn versleten. Op vlak terrein heb je dat niet gemerkt, maar nu je ze het meest nodig hebt, merk je het des te meer. Dit kan een gevaarlijke situatie opleveren die je vakantie kan verpesten en vérstrekkende gevolgen kan hebben. Je welzijn en gezondheid zijn de belangrijkste redenen om de vitale onderdelen te checken.

Maar er zijn nog veel meer redenen voor een checklist. Je zit tenslotte niet te wachten op een lekke band midden in de brandende zon van Andalusië omdat je vergeten bent de bandenspanning te controleren. Ook wil je je maten niet in de verte zien verdwijnen op de Tourmalet terwijl je zelf met je fiets aan de hand loopt omdat je dacht dat het wel zou lukken met een standaard dubbel. Of een rotsig pad afdalen met je mountainbike op je schouder omdat je ketting eigenlijk al te veel kilometers had gemaakt. Deze situaties kunnen je dag compleet verpesten of, nog erger, je vakantie.

Bedenk dus wat de vitale onderdelen van je fiets zijn, maak een checklist en werk deze af voordat je op vakantie gaat. Hieronder vind je een aantal essentiële onderdelen om te checken:

Vakantie-checklist

  • banden
  • remschijfjes
  • kettingen
  • tandkransjes
  • kettingbladen
  • poelies
  • versnellings- en remkabels
  • schroeven
  • smering
  • schoenplaatjes

Originele Shimano-onderdelen voor perfecte harmonie

Ons doel is dat je altijd en overal moeiteloos en comfortabel fietst. Dat je merkt dat je over de juiste componenten beschikt, waar je ook rijdt. Dus, als iets van je checklist aan vervanging toe is, raden we je met klem aan originele Shimano-onderdelen te gebruiken. Shimano ontwikkelt en ontwerpt componenten voor perfecte harmonie. Ontbreekt er één, dan functioneert het geheel niet meer naar behoren. Dit noemen we bij Shimano ‘system engineering’.

Je ontkomt er niet aan: slijtage hoort erbij. Maar het is goed om te weten dat je bij Shimano in goede handen bent. Onze producten worden in moderne fabrieken aan de meest strenge testen onderworpen. Het resultaat: perfecte kwaliteit en uiterst betrouwbaar. En jij kunt er 100% zeker van zijn dat je systeem blijft presteren volgens de norm. Als je twijfelt, laat je fiets dan voor vertrek helemaal nakijken. Slijtage waar niets aan gedaan wordt, is besmettelijk en leidt tot nog meer mechanische problemen.

Check dus voordat je op vakantie gaat de vitale onderdelen van je fiets en gebruik alleen originele Shimano-onderdelen. Het is één en al harmonie wat de klok slaat.