Terug naar overzicht

Een rondje langs de sterren van de TdF

We lopen mee met Joost Hoetelmans, Sports Marketing Officer bij Shimano, op zijn rondje langs de sterrenners van de Tour de France

We kijken terug op de eerste week van de tour met de bijzonder vriendelijke en relaxte Shimano Sports Marketing Officer Joost Hoetelmans. Joost is overal waar de renners ook zijn. Hij steekt van wal met de woorden: “Vandaag heeft Michael Matthews gewonnen, een van de renners die wij sponsoren. Hij rijdt met het prototype van onze nieuwe schoenen. Het was dus een mooie dag, alweer! Het is geweldig om deel uit te maken van het grootste wielerevenement ter wereld. Alle ogen zijn gericht op de teams en op het werk van de mecaniciens," vertelt Joost vol enthousiasme.  

Het is geweldig om deel uit te maken van het grootste wielerevenement ter wereld. Alle ogen zijn gericht op de teams en op het werk van de mecaniciens"

Support voor de sterren

Zijn werk behelst alle aspecten van support, van het vervangen van schoenen tot het geven van uitleg over het schakelen.  "Ik sta standby voor alle teams die met onze componenten rijden. Ik hoef me dus niet te vervelen," grijnst Joost.

Social media goeroe

Ook post Joost vanaf de Tourlocatie volop berichten op social media. "Daar heb je Joost weer met zijn foto's, hoor ik om me heen. En dat klopt, we willen live vanuit de koers de fietsen en producten in beeld brengen waar nú op gereden wordt," legt Joost uit.

Dagelijkse routine

Elke dag is Joost al twee uur vóór de start ter plaatse. Geleidelijk aan druppelen de teams binnen en maakt hij zijn rondje. Als de renners zich naar de start begeven, heeft hij zo veel mogelijk gecheckt.

"Ik loop even langs alle mecaniciens en drink samen een bakje koffie. We hebben het over schakelen, over wat de renners die dag van plan zijn en we praten nog even bij over de voorgaande dag. Als er iets is met Shimano-producten, dan hoor ik dat dus direct." Joost heeft eerst acht jaar als mecanicien voor Team Rabobank gewerkt voordat hij anderhalf jaar geleden de overstap maakte naar Shimano. Hij kent dus vrijwel alle technische ins en outs van fietsen en praat daar graag over.

Zodra het startschot is gegeven, doet Joost wat iedere wielerfanaat zou doen. Voor de zoveelste keer bestudeert hij het etappeprofiel, stapt in zijn auto, doet de radio aan om de koers live te volgen en gaat richting finish.

De balans

Doordat hij veel onderweg is met lange werkdagen van wel 16 uur heeft hij zelf nauwelijks tijd om te fietsen. Is het dat allemaal waard? Joost antwoordt met een luid en duidelijk: "Ja! Als je gek bent van wielrennen en binnen het profpeloton mag werken voor een merk als Shimano, dan kun je alleen maar enthousiast en trots zijn. Ik voel me meer dan welkom bij het profpeloton. En dat komt door de goede spullen die we maken. Het voelt totaal niet als werken als ik bij de wedstrijd ben."

"Voor wat betreft Shimano zijn er geen problemen geweest met de componenten en tot nu toe had iedere etappewinnaar Shimano-materiaal op zijn fiets. Wat wil je nog meer? Ik heb de mooiste baan van de wereld!"

Terugblik op de TdF

Joost analyseert: "Voor wat betreft Shimano zijn er geen problemen geweest met de componenten en tot nu toe had iedere etappewinnaar Shimano-materiaal op zijn fiets. Wat wil je nog meer? Ik heb de mooiste baan van de wereld!" De volgende etappe is Rio. Daar doet hij dit alles graag nog een keer over.

Gerelateerd artikel