Terug naar overzicht

Wat trek je aan als het echt koud wordt?

Goede kleding is je beste vriend als je in de wintermaanden wilt fietsen.

Slecht weer bestaat niet. Met de juiste kleding en een beetje voorbereiding kun je prima buiten doorfietsen, goed beschermd tegen de uitdagingen van Moeder Natuur – als je het wilt. Natuurlijk zijn er mensen die liever lekker warm binnen blijven en hun trainingen op de hometrainer afwerken, of zelfs helemaal een winterslaap houden en geen fiets aanraken. Maar naar buiten gaan en frisse lucht inademen houdt je gezond en gemotiveerd in de donkerste en koudste maanden van het jaar en bovendien begin je het voorjaar veel fitter.

Ook is de winter ideaal om gericht te trainen op je zwakke punten die je de rest van het jaar verwaarloost. Profs benutten de eerste paar maanden na het seizoen vaak om flink kilometers te maken op doortrappers en zo hun pedaalslag en cadans te verbeteren. Ook cyclocross en mountainbiken zijn ideaal om het fietsgevoel vast te houden, zelfs voor de meest doorgewinterde wegwielrenner. Met als extra voordeel dat je bij een lagere snelheid in het bos warmer blijft als het erg koud is.

Maar het zijn de lange groepsritten die de winter voor wielrenners bijzonder maken. Een paar uur buiten op de weg met je fietsmaten in een relaxt tempo en een paar stops voor koffie met gebak. Wat wil een wielrenner nog meer? Maar je geniet hier alleen van als je lekker warm en droog bent en je materiaal in orde is.

Veel wielrenners hebben een tweede fiets voor de wintermaanden. Het zand en zout dat op de weg ligt is funest voor de componenten. Een solide exemplaar is dus geschikter dan een high-performance racefiets. In ieder geval geven een paar bredere en robuustere banden meer grip op gladde wegen én je rijdt ze niet zo gauw lek. Want langs de kant van de weg een band vervangen is geen pretje als het vriest.

Met spatborden blijf je veel droger op natte wegen en ze zijn zo ongeveer een must als je met anderen rijdt. Het is nogal lomp om modder en koud water in het gezicht van de renners achter je te spetteren. Zelf vind je dat ook niet fijn. Spoel je fiets na elke winterse rit direct schoon. Als je het zout en de modder verwijdert en je ketting smeert, gaat je fiets veel langer mee.

Om je lichaamstemperatuur stabiel te houden, heb je geschikte kleding nodig, hoe koud of nat het ook is en ongeacht je snelheid. Oververhitting doet je prestaties geen goed. Als je je in het zweet fietst, koel je snel af zodra je langzamer gaat rijden, de temperatuur daalt of tijdens een afdaling. En als je het te koud hebt, functioneren je ledematen minder goed, je reacties worden traag en dat kan gevaarlijk zijn.

Uit onderzoek is gebleken dat 37°C de ideale lichaamstemperatuur is om comfortabel te fietsen. En daarom heeft Shimano de 37°C-technologie ontwikkeld die gebruikmaakt van isolerende stoffen, wind- en waterafstotende materialen, meerdere lagen en strategisch geplaatste ritsen en openingen voor actieve en passieve ventilatie. Renners kunnen hun lichaamstemperatuur dus regelen en optimaal presteren, wat het weer ook doet. Shimano heeft deze technologie toegepast in een complete productlijn: van lange fietsbroeken met bretels en overschoenen tot jacks, handschoenen en shirts. Profiteer van de winter, want het is geen excuus meer om niet te fietsen.

Gerelateerd artikel